Wednesday, September 18, 2013

Saya salahkan takdir

Selalu nak salahkan takdir, salahkan Tuhan, salahkan masa lepas bila perkara buruk bertimpa-timpa. Tapi di waktu gembira, senang linang waktu dulu tiada pulak hendak bersyukur dan berjaga-jaga bukan? Biasalah, bila terjadi bala, baru teraba-raba mencari sejadah.

Macam aku sekarang ni, dah gemuk okay??? triple chin, sumenya triple. ehehehe, aku salahkan arwah ayah aku sebab bagi aku macam macam vitamin scott emulsion lah, minyak ikan la, sebab masa aku kecik aku kurus kedengking, HAHA. Tapi, dulu aku dok hadap forzen pizza hari-hari, burger abang Camden, bubble tea dekat stesen bus, choc fudge, nasi briyani pakcik Tooting Broadway sedap-nak-mampus, setiap kali balik sekolah, so salah siapa yang menghulurkan duit dan merelakan makanan-makanan tersebut masuk ke dalam tekak melalui saat-saat sukar sistem penghadaman sebab makanan tak sihat? siapa??
YE tepat sekali!!  aku lah orang nya. Jadi bukan salah arwah ayah aku, takdir, pakcik pakistan, abang morrisson, lagi kerana menggemukkan aku, salah aku sendiri,


Penah jugak dulu aku jahilliyah nokharom aku salahkan Tuhan, tiap tiap kali sembahyang aku doa dekat Allah supaya menjadikan aku kurus, dan cantik. =.= (why so dump), lepas solat pergi kedai beli frozen french fries, balik rumah goreng, makan dengan mustard dan sos lagi best ada cheese, pastu waktu asar berdoa lagi "Ya Allah, jadikanlah aku kurus dan cantik, ini saja aku minta setakat ini..amin"
Kau tengok? doa dahla tak matang, lepas tu diri sendiri takde usaha langsung, apa cer?

Well, cikgu addmaths aku dulu selalu cakap sebab masa tu kitorang semua malas belajar addmaths, jadi dia memberi pepatah yang aku ingat sampai sekarang;

"menyesal tak pernah datang dulu"


Oh sekarang dah menyesal?
apa perlu buat ni? cakap padan muka? no. bolehla jugak nak cakap untuk buat sedarkan diri, 
Learn from those stupid mistakes.

Past is past. Boleh kenang dan jadikan ikhtibar, so SEKARANG nak kurus kenalah jaga makan, bersenam, bolehla kalau nak berdoa jugak kan.. hiks >.<. Tak perlu nak salahkan takdir atau masa lampau, sebab masa tetap berlalu... kalau kau boleh pusing masa lampau, kau mesti tak hendak buat semua benda yang kau BARU menyesal sekarang bukan? Boleh menyesal je lah, tak boleh buat apa...cuma yang kau ada hari ini untuk ubah masa depan supaya tak jadi benda yang sama macam sekarang. Yelah aku taula cakap je senang..







Just my 2cents. take care.

with love, Sara

Thursday, August 29, 2013

Review MakeUp Products Untuk Kulit Berminyak

Hello!

Rasa macam nak share few products aku pakai dan nak jugaklah orang lain pun dapat berkeyakinan ewah.. dan taklah benci dengan kulit sendiri setiap kali ke mana-mana, nak touch up selalu. erh!

FYI, kulit aku jenis berminyak, somehow bila berminyak dia tend to nak berjerawatlah kan, and dulu aku pernah ada masalah jerawat yang sangat sangat serious, sekarang pun baru nak recover..insyaAllah. Jadinya! untuk menangkis masalah kulit berminyak, hmm boleh aku cakap bukanlah membuang masalah kulit berminyak tu terus sebabnya kulit berminyak terjadi dari dalaman, macam pemakanan dan menyebabkan sebum berleluasa.. cuma kat sini aku nak share products yang at least kalau korang pakai make up, make up takdelah ruin dalam masa 4jam ha dah kena pergi touch up sebab dah cakey. Sebab make up caket ni lah aku malas nak pakai bedak, sebab hazab lagi buruk dengan berminyak. Erhh! Ala tapi sekali sekala teringin jugak kan nak pakai bedak, pakai lipbalm. ha siap dahh..

Ehsan daripada owner blog ini

Price: RM100+ eh ke kurang 100, tapi over RM50,


Terpaksa pakai gambar blog orang sebab botol dia aku dah buang, before fly aku dah tuang banyak banyak masuk botol spray rm5 tu pastu aku pakai kat london, habis pulak. Tahan sangat lama, beli daripada tahun lepas lagi tahun ni baru habis, setahun jugak kot.. tengoklah botol dia sama dua kali ganda besar lengan aku yang debab ni.

Review Wonder Pore

Mula pakai, rasa macam tak berkesan sangat fungsi nak mengecilkan pori dan mengurangkan minyak tu, aku hadap je pakai seminggu dua sebab beli dah mahal-mahal sambil membayangkan penat lelah mak aku cari duit yang kalau dia tau mesti dia baling aku dengan penyapu sebab membazir. Taaaapi! dah pakai tak sampai sebulan dah rasa suka benda ni, lepas cuci muka, sebelum pakai face lotion  mesti nak pakai ni dulu, kalau tak.. tak sedap rasa macam derhaka pada kulit.Sebab botol dia besar gabak, aku tuang dalam botol yang beli dekat daiso tu je..sebab senang nak travel, pastu boleh buat refreshener..
Bab pengecilan pori aku kurang pasti sebab aku punya pori dah banyak terbukak, takde kecik kecik sampai sekarang tapi nak mengawal minyak tu boleh la aku recommend.




Nexxxxxxxxtt!


AVENE Termal Spring Water

RM 30 (aku rasalah, sebab aku beli kat sana 6pound, aku x5, 30 lah gamaknya kot. tak survey lagi dekat sini berapa.. sorry kalau salah)

Oleh sebab si etude tu habis kat tempat orang, mana aku nak cari etude kat sana?. Makanya aku pergilah farmasi mengadu nasib.. dan disuruh mencuba Avene ni, nak jugaklah i spray spray kat muka nokss sebab taknak derhaka dekat kulit, uuuuuww!. 

Review:
Sangat best! 
1. Mekap stay longer
2. Kulit takkan berminyak
3. Boleh jadi refreshner as well, kadang-kadang tu aku lama sangat kat driving school bukan spray kat muka je, leher, tangan perut sume aku spray janji rasa fresh. HAHAHA.
Pernah termasuk mata, ingat ke aku bakal buta.. eh tak rupanya.. tak rasa apa apa.. kiranya kimia dia tak tinggi lah kan?

Cara pakai, selepas cuci muka, sebelum pakai face lotion/moisturiser hendaklah spray avene ni dulu, dan lepas pakai bedak, spray lagi sekali ini untuk blend mekap tu supaya ketepungan kegomakan tidak berapa nampak. ME SO LIKEY!


BIORE uv Aqua.

RM 25+
Sebenarnya sampai sekarang aku taktau apa fungsi sebenar biore yang satu ni, dah 3 tubes pakai padahal.. pasai dekat description dia korea habis, mana aku nak reti yang aku nampak SPF50+ ha yela tu sunscreen lah kot, ke make up base? ahahaha. eh ke face lotion yang mengandungi SPF didalamnya? Tapi yang pasti aku buat as face lotion sebab kulit aku ni nak jugak lembab-lembab tapi tak berminyak, siapa siapa yang ada masalah macam aku.. so this it is!!

Review:
Terlalu best best!
1. Sebab SPF tinggi, setakat ni kulit aku tidaklah terasa terbakar sangat, taktaulah psychology aku je yang lebih.
2. Texture sangat ringan
3. Melembab tapi tidak berminyak
4. Cepat absorb dalam kulit, tak payah tunggu lama untuk sapu bedak/foundation
5.Bau best!


Bedak Miyami (Cosway)
RM28
Aku dah bertahun guna bedak ni, aku tak suka berfoundation sangat sebab macam tak bernafas, tak natural je aku rasa, aku basahkan sikit sponge atau aku spray je dengan spring water tu, pastu aku dab dab siap, tapi kulit sensitif macam aku, even aku dah hari hari basuh/beli sponge nanti akan naik jerawat atas perbuatan aku ini.Melainkan aku pakai foundation baru lah nak elok kulit aku takde tumbuh apa-apa berbulan lamanya. =.= whyy
Bedak miyami ni yang kalau pergi surau 6/10 kaum hawa menggunakannya,

Review
1.Tahan 4-6 jam, atau lebih bergantung pada kulit.
2.Ada 3 tones sahaja
3.Medium-Full Coverage, juga bergantung pada jenis kulit, kalau aku ni berlubang sana sini takdenya nak betul full.



REVLON Color Stay

RM60+ kalau ada promotion, RM48 dah dapat tak silap

Buat masa sekarang aku tak pakai sebab aku tak kerja, malas nak perabih duit mak. Tapi highly recommended for ladies who need extra coverage for your skin. But, kalau awak kulit berminyak beli untuk oily skin lah ye, jangan salah beli! ada dua optiopn, baca betul betul! 

1. Sangat "stay" lama. sampai malam pun mekap macam takde apa-apa. 
2. Sedikit berbau =.=
3. Botol dia tube, so everytime nak guna kena tuang dekat atas tangan sikit
4. Sangat pekat, kalau nak pakai kena basahkan sponge sikit, dab foundation sapukan dekat muka.
5. Kulit takkan nampak berminyak.
6. Setakat parut jerawat boleh kasi hilang munyaa. :)




Semua products ni lagi bagus kalau pakai sekali, tapi takpe je pakai dengan brand yang korang lagi selesa kan, Saja nak share sebab selama hidup ni sangalah susah untuk aku cari barang yang sesuai dengan kulit, lagi lagi berminyak ni, tak best kan pergi lunch dengan officemates rasa muka melekit-lekit. Pastu sibuk nak touch up dah touch up nampak lagi bertepung. Hmm


Ini gambar masa aku pakai Avene, Colorstay, Miyami, tapi dah berfilter lah pulak dah kan.

So gambar ni pun dah tak berapa jujur.Kenapalah filter tu tak tolong betulkan tudung ke ha. 
Ha, ini takde filter takde edit apa-apa. Boleh la click kalau nak zoom tengok my skin. >.<


 tapi oklah.. see u again!




Tuesday, July 23, 2013

Ramadhan si Musafir

Assalamualaikum, hai semua! selamat barpuasa kawan2 ye!
Izinkan saya berkongsi secebis pengalaman yang saya lalui bila di negara orang, mungkin kalau macam student yang dah bertahun2 di perantau apedehal kan, tapi 3 bulan di benua orang sedikit sebanyak membuka mata saya untuk mengenali diri saya, teman2 rapat, persabahatan, dan macam2 lagi. berpuasa di negara orang selama 18 jam lebih bukan benda yang senang untuk aku, nak pulak sekarang summer, pernah mencecah 32 celcius, mungkin orang kata eleh panas london, panas malaysia lagi. NO. panas dia lain macam sangat, pada aku lagi teruk, kulit terbakar terus, macam matahari direct kena kulit kau, rasa nak sembunyi tangan mana2 kulit. Kalau dekat Malaysia selamba je aku senseng lengan bagi kena angin. Macam ni panas,



 Aku (kejap saya kejap aku kan, ah lantak.) nak share beberapa cerita mengenai pandangan terhadap agama kita dia tempat orang ini. Sebelum aku fly lagi, aku pesan dekat mak, jangan risau semua akan ok, orang putih baik je sebenarnya, orang melayu pun tak semua baik. Because she was worried bout the.... u know benda yang jadi dekat amerika, ehemmm. Aku pesan these countries are different, diorang tak diskriminasi sangat. blabla pendapat aku masa tu aku lontarkan dekat mak taknak bagi mak risau sangat.

 Dan sesampainya aku kat London aku terpegun dengan cashier staff diorang yang akan greet like "hello young lady, are u ok?" atau "hi, good morning" dan kebanyakkannya selepas membuat pembayaran mesti ada "thank you, have a nice day!" Kalau berselisih bahu antara satu sama lain, terlanggar ke, mesti akan cakap "Excuse me, atau i'm so sorry" tak semua, tapi kebanyakkannya lah... hey suka lah kita orang panggil young lady!

Dalam tak sampai sebulan aku kira, masa aku naik tube untuk ke campus,

aku perasan orang dalam train ramai baca paper yang free di beri tiap2 pagi tu, aku buat taktau je, dan orang depan aku letak paper dia sebelah seat yang takde orang duduk, dan kawan aku ambik baca la macam biasa. Rupanya kecoh pasal seorang lelaki kulit gelap yang beragama islam, membunuh orang secara random dan polis dia somewhere dekat sini lah. Dan lelaki tidak betul itu siap cakap itu suruhan Allah dan Allahuakbar macam2 lagi. Sebagai orang islam yang tak suka masuk campur benda2 pelik macam ni, of course aku dan kawan2 tak suka, sangat tak suka, dalam hati masa tu kenapalah jadi macam ni waktu ini, sebelum ini tak pernah isu macam ni terjadi punn. Dan aku ingat lagi petang tu kitorang balik dari campus masa naik tube, orang pandang kitorang pelik, sumpah aku cuak, pada masa yang sama aku nak je cakap dengan diorang aku takde kaitan pun dengan semua tu.Amat teramat sedih bila orang fikir agama kita bertentangan dari apa sebenarnya kita, kan? 2 kali weekends jugaklah aku tak keluar rumah sebab isu tu, takut sebab ada juga dengar orang putih revenge dengan pukul perempuan muslim dalam tube lah. Dan yeah, ada masjid berdekatan sini dibakar, ada jugak cerita orang serang masjid. Semuanya berita tak enak. Yang buat aku sedih sampai beberapa bulan jugakla aku kurang friendly dah dengan local. Rasa bersalah ke apa tah taktau nak gambarkan.


 Ini cerita yang aku nak kongsikan, Sehari sebelum puasa, aku ke Pret Manger, sebab lambat ke campus confirm breakfast dah habis, aku ambik sandwich yang aku baca dekat bakul tu "tuna" so okaylah nak layan tuna sandwich, memang habit selalu akan baca ingredient untuk check ada alcohol tak, ada bab1 tak, tapi hari tu macam yakin betul pulak, masa nak bayar cashier staff perempuan, cakap

 "this is ham, u cant eat this, u want me to take tuna for u miss?" aku terkejut lah sebab aku tersalah ambik, mungkin ada orang lain tersalah letak dalam bakul lain ke. Kalau aku berhati jahat dan aku beragama lain apa aku kisah orang agama ini dan itu nak makan benda haram ke tak kan? dan aku pun cakap thanks berulang kali dan dia menjawab

"its ok, next time u can just ask us, dont worry .. btw its ur fasting day tomorrow rite? eat well for today, will you?"

 dan aku senyum sambil terharu jugaklah.



Hari kedua berpuasa, aku dan kawan naik double decker, suka sangat duduk upper deck, lepas tu nak depan pulak tu, nak feeling terbang konon, pui. Kebetulan tempat favorite tu memang kosong, side sebelah pulak ada seorang english man baru nak bukak wrap sandwich(i guess) dengan air, baru je kami melabuhkan punggung, terdengar suara;
 "sorry guys, are u fasting?"
 -yes we are 
"oh its ok, i will eat at the back" 
-its okay, we get used to it already, its okay, just eat here, we dont mind 
"no no no i cant do that, i cant eat while ur stomach's empty, i will sit at the back, i understand" 
terharu lagi. Tak tahu la macam mana nak cakap bila ada orang bukan seagama dengan kau hormat kau perut kosong dan makan sorok-sorok tak bagi kau nampak sebab dia kasihankan kau, aku ni tak boleh puasa selamba je togok air depan kawan aku yang puasa (shame of me). Malu sangat.

Nimrod Road,Furzedown London 9:15PM

 Hari ketiga berpuasa, event dekat campus lambat sangat habis, aku dah kerap menjeling ke arah jam, hm pukul 9 malam dah, padahal 9 malam London tiadalah kelam langsung, ala-ala petang pukul 4 macam tu je, azan dekat application henfon dah bunyi pukul 920pm, sesampai Camden, rasa nak grab jugak untuk berbuka, singgah di kfc nak order, sorang lagi local tak bagi aku beli sebab dia kata aku kena puasa, sentap mak nokk takkan mak nak puasa 24jam. dah aku kena terangkan macam-macam dekat dia. Kau bayangkan ayam dah menari-nari depan mata belakang kaunter tu, masa yang sama kena argue dengan staff yang waktu tu dah iftar timing, berpeluh lah jugak mencabarnya. Akhirnya, dapatlah isi ayam menjejak ke tekak ku.


4-5 hari  kemudian,  Inductor cooker kami rosak, dah report maintenance pun macam lambat sangat, terpaksalah membeli juadah..makanya jejaklah kali kami ke Sainsbury's kedai groceries berdekatan, tengah dok baca igredients, ada seorang lelaki seakan macam marah kitorang beli makanan (berdasarkan kes di KFC) aku tunjuk botol air yang aku sempat grab masa berbuka menunjukkan suda waktu berbuka. Lepas tu lelaki tadi beria-ria ajak kitorang ke pintu belakang market tu, debar jugak kalaulah dia ni jahat nak buat apa- apa boleh je, tapi kenapa sebelah lagi hati yakin je. Langkah kami ikutkan saja mamat tadi, dan pintu dibuka terbau makanan. WAHHH. Lelaki tadi jugak merupakan seorang muslim dan dalam bilik tu ada lagi 4 orang, bila aku tanya asal mereka dari Bangladesh, Turki, Arab. Diorang yang kesemua lelaki ni ajak kami yang dua orang perempuan ni berbuka sama, cedokkan lauk, letak popia, samosa, (u know portion orang arab macam mana kan) nak meletup jugaklah perut aku haha, nak menitik jugaklah air mata aku bila ada orang seagama di tempat yang jauh dari keluarga ni care, dan masakan tu dimasak oleh isteri diorang, popia dia superb sedap. Yang best siap dapat tapau, boleh buat sahur. Kalau aku bawak camera masa tu nak jugak aku rakamkan moment yang takkan aku lupa. Aku doakan hidup diorang kat sana aman dan diberkati Allah.


Dan hari ini aku dok tengok Buletin Utama sisipan cerita pasal ada gerai dibuka untuk orang tidak puasa bertajuk "penjawat awam juga ditangkap". Soalan aku, kenapa orang bukan islam boleh concern kenapa tidak kita? well kalau dengan Allah pun tak malu, inikan pulak setakat manusia. Ye dak? why man?

 Alhamdulillah, bila merasa tempat orang sangat panas, berpuasa daripada pukul 2pagi sampai 930malam, syukur aku lahirkan, Semua umat islam, silalah puasa bukan selalu pun wajib, kasi perut rehat sambil beribadah kepadaNya. Tak susah man nak buat baik, kalau nak buat jahat kau kena terhinjut-hinjut, sorok-sorok masuk kedai nak fikir nervous lagi, plan kena baik, lepas makan nak kena cover tak bagi nampak nasi kat gigi, susah wei. Apa kata buat je benda yang dah memang tentu-tentu tak salah, kalau ikhlas pahala pun dapat.

Cerita aku, jangan judge siapa-siapa, dari segi agama, bangsa, umur,dan pendapat. Hormat semua orang. Jaga diri!