Tuesday, December 20, 2011

Pada-pada kawan manis tebu

Morning, Salam to all of us.



Masa aku kecik, mak aku pesan, "buat baik berpada-pada, tapi jangan buat jahat dekat orang" bila aku pergi sekolah, cikgu suruh semua orang berdiri, and tanya peribahasa etc, siapa jawab betul, dapat ler duduk, dan masa tu table mate aku dapat soalan "buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali" aku dapat "melukut di tepi gantang"

well, aku tahu maksud apa yang mak aku pesan, and apa yang kawan aku jawab tu. Tapi aku tak faham pun. What was pada-pada?. pada si dia? kepada senah? joyah? yes. itu perbezaan tahu dan faham.


Frankly speaking sebagai manusia yang lambat macam aku ni, umur 20 baru aku faham apa maksud pada-pada. Dan secara tak langsung aku faham apa maksud yang mak aku pesan tu.

Pada-pada bermaksud, jangan lebih-lebih. Biasa-biasa sudah. Sebab apa aku start faham? sebab masa umur 20 lah aku survive tanpa emak, kawan-kawan baik kat sisi. Baru aku faham apa maksud pada-pada dan jangan buat jahat. Masih buat baik tapi dalam kawalan.

Ive seen few scenarios in friendship. i just sit back and watch. I do nothing. Sometimes i laugh, sometimes i nod. Sometimes friendship turns to be so funny things, beautiful, sometimes it hurts.

Bila aku remaja pulak, masa tu aku SPM, mak aku pesan
"adik, kawan.. ada macam-macam kawan, ada kawan yang di tengah jalan je, ada kawan yang di simpang jalan, ada yang boleh bawak rumah, ada yang boleh tidur sebantal"

masa tu aku "what the heck simpang, rumah, jalan, bantal?"
then mak aku terangkan, ada kawan yang boleh kita hai hai.. tapi takde la sampai kita nak cerita semua masalah kita dekat dia, mungkin sebab takde chemistry, mungkin sebab kita kenal dia macam mana, mungkin sebab dia pun suka hai hai kita je, tak lebih, ada kawan yang kita boleh share semua benda, dan kita percaya dan sayangkan dia.



Sepanjang hidup aku menjadi kawan kepada kawan-kawan aku, macam yang aku cakap tadi aku nampak macam-macam perangai. Aku jenis manusia lembab yang buat kerja sendiri, dan aku tak kacau orang. Tapi pada masa yang sama aku takde la nak menyusahkan orang mintak itu ini and selagi boleh aku taknak sakitkan hati orang sebab aku ingat mak aku pesan.

Tapi who knows lah kan, kadang-kadang kita rasa kita okay je, tapi rupanya kita terlukakan hati siapa-siapa. Tulah kita tak sedar, sebab tu kena muhasabah kena recap, kalau tak dapat recap tanya orang yang bermasalah dengan kita tu apa yang tak kena. Mintak maaf dan berbaik. Dengan syarat kau mintak maaf tak ulang lagi, kalau ulang lagi tu memang mintak sidekick. Yang penting kata mak aku dan nabi kita,  sebelum tidur, maafkanlah semua orang.

 Orang cakap kawan biar beribu, yes that's true. Tapi jangan semua orang kau nak buat scandal.



Mak aku pesan lagi, "yang manis jangan terus ditelan, yang pahit jangan terus dibuang"
masa aku dengar ni pun aku "what .... i love chocolate mak"..
maksud dia, kau baru jumpa Leman tengah jalan tadi, berkenalan 20minit, borak-borak, Leman bawak porche, pakai rayban, senyum manis, cakap sopan santun, muka hensem orlando bloom, hidung pacak, kau jangan terus "weh, tadi kan aku jumpa mamat ni nama leman, hensem, baikla,. aku nak la jadi kawan dia, dia baik kot.. dia cakap dia tiap-tiap minggu bagi mak dia rm4000. baik kan? esoknya siap ajak berbuka puasa sama-sama dan etc.

yang pahit pula, hari ni kau baru start sem terjumpa seorang minah kerek, mulut nak pout lipstick merah hot red chilli, shades besar gabak, duduk sebelah kau, bergurau kasar dengan kawan-kawan dia, kau terus cop dia "byotch" or "sundal" or etc yangtaksesuaikanakkanakbaca.

Mungkin juga yang baik tu, sekejap je, yang pahit tu kita  baru nampak hari tu je. Kita tau keseluruhan cerita? tak kan? sebab tu kena berfikiran positif dan kenal orang tu dulu baru nak judge, baru nak cop, tapi kena ingat apa-apa pun masih dalam term "BERPADA-PADA"



Sebab mak aku pesan baru-baru ni, "adik, manis tebu takkan sampai ke hujung.." aku macam .. erhh. "oh tebu tu memang tak manis ke hujung-hujung dia?"
mak aku cakap
 "tak." "tebu tu mula-mula je manis, cuba adik ambil yang fresh tu, mula-mula memang empuk, manis, sampai tengah sedap lagi, hujung dia dah takde rasa apa-apa. tawar.".. "
maksud dia, adik nak berkawan(bercinta), mula-mula memang lah manis, semuanya cantik, tapi adik kena beringat, mungkin manis hubungan tu (kawan/cinta) takkan sampai selamanya. mak pesan sebab nak adik beringat, taknak kecundang"

that's why i love my mom. now mesti korang tanya kenapa mak aku sangat banyak berpesan? she's turning 70 next year, dia hidup lama, mak orang lama, banyak yang dia face masa muda dia sampailah dia turunkan semuanya dekat anak-anak dia, terutama aku anak bongsu/perempuan dia.
just a share, mungkin korang pun boleh jadikan pedoman kalau korang rasa boleh pakai. Untuk aku, ni lah guideline aku.

sebab apa aku rasa buat baik berpada-pada tu boleh pakai? sebab sayang, when you have no money, you fall sick, you are nobody, you're down; there you will know who your true friends are.

kalau masa kau takde duit, masa kau sakit ada kawan buat bodoh, tinggalkan kau, silalah angkat kaki.
sebab lumrah alam kata mak aku "kawan ketawa penuh meja, kawan menangis seorang diri"
sebab kau mungkin melukut di tepi gantang je, ada dengan takde sama saja.

tapi kalau ada yang tolong belikan 100plus, tapaukan nasi lauk ayam untuk kau masa kau demam, ada yang risaukan kau sorang-sorang kat hostel, itu kawan yang boleh tidur sebantal. =)

thanks for the read. take care. chow.

Thursday, December 8, 2011

This is cute

i watched The Holiday, and found this is cute. very cute.

Saturday, December 3, 2011

The Guy I am Into


the brain in making song
the sweet lovely notes
the smile
the cute baby face
the voice of course.

Buntal dan labu-labunya

Bukan 2 jalan macam dalam poem The Road Not Taken form 4 yang masuk SPM tu,
Tapi 2,3,4 jalan Buntal ada.


Daripada semua jalan Buntal pilih satu jalan ni, sebab Buntal nak yang terbaik untuk diri sendiri, untuk emak katanya. Tiba-tiba Buntal buat satu lagi andaian, untuk masa hadapan fikir nanti ada hasben, ada anak2, nak pulak masa tu living cost mesti kerajaan menaikkan macam-macam termasuk bil air, mintak petrol, minyak masak, majalah mangga, haih tak boleh jadi, sebab tu Buntal mengambil langkah untuk mempertingkatkan ilmu supaya tidak lah bodoh di kemudian hari, dan dapatlah menjamin sedikit taraf hidup, sekurang-kurang nya dapat membantu hasben dalam menrencana ekonomi keluarga dan masa tua kelak, nak harapkan anak-anak, kalau anak-anak aku berguna bertuah, alhamdulillah, kalau aku diduga anak-anak yang macam harem..mintak dijauhkan. Yelah Buntal sekarang dah pandai fikir ke hadapan, bila dah pandai tu fikir dia melebih-lebih pula, oh dia juga membuat perancangan yang teliti untuk mengambil lesen kerana Buntal fikirkan nanti jika sudah get married, jika Hasben sakit kena gigit lipan ke, nak pergi serang rumah perempuan yang suka kacau Hasben ke, haruslah naik kereta, haruslah pandai DRIVE! takkan nak serang naik basikal, nanti perempuan suka kacau rumahtangga orang tu tak respek wa. (eh kau tak ambil lesen lagi gila ketinggalan) yelah nak buat macam mana, kan dah bagitau kesedaran Buntal memang lambat sedikit.


Begitu panjang Buntal bercerita, padahal sebenarnya nak cerita pasal jalan yang Buntal pilih, selalu tersasar. Oh ye, Sebenarnya dalah hidup ni kita diberi pilihan untuk berbuat apa saja, dengan lead takdir dan ketentuan juga.. kalau takde takdir mungkin juga tidak menjadi, tapi Allah cakap kalau manusia itu tak ubah takdir dia, macam mana pun takkan jadi apa2. Eh faham tak? kiranya kalau orang tu nak kaya, tapi duduk bersila depan tv tengok cerita Fasha Sandha mengorat laki Nora Danish sambil makan cekedis yang kau pau adik kau punya dalam hati je dok sebut "nak kaya, nak kaya, nak kaya" pastu paksa mak kau doakan kan (doa ibu kan berkat dan dimakbulkan) kau ingat kau boleh kaya? mimpi lerrr. Yelah, tapi kalau rezeki kau buat macam tu Allah nak bagi kau kaya, kaya juga. Kuasa Allah takde had. Dia nak bagi boleh je. Tapi aku mintak jangan berharap sangat depan tv tapi tak buat apa-apa.

Memilih jalan yang satu ni agak tough bagi Buntal, sebab sebelum ni Buntal kat jalan sebelah sana nuh.. kerja hari-hari. EARNING MONEH BEBEH. moneh moneh moneh. Awal bulan je berseri muka Buntal.. Tengah bulan jangan tanya lah muka Buntal macam mana. Lagi buruk daripada orang sembelit 2minggu. Tapi sebab yes.. ini jalan yang Buntal decided, gedik-gedik sangat nak beberapa bulan yang lepas, jadi...haruslah habiskan apa yang dah dimulakan.

Mak Buntal sporting gila, siap bagi nasihat "kalau tak boleh tahan study, adik quit je lah" Buntal tak tau macam mana nak rasa masa tu, ada juga rasa disayangi terharu Buntal mak begitu sayang. Tapi ada jugak rasa cam nak nangis "emaaak.. i want this degreee mak.. untuk masa depan, please support me" Mak Buntal memang berkelakuan comel kadang-kadang, lagi comel bila Buntal paksa cakap "i love u too" mak akan cakap "i lep u. tuuuuuu"  selalunya "tuuuu" tu memang macam ketinggalan sedikit tapi tak mengapa.

ok bye.

Thursday, December 1, 2011

Kufur Nikmat, Sumpah Seranah

Kita hanya tahu mengomel saja, bila satu nikmat je takde kecoh seantero dunia, tak boleh berak, patah hati, hidup tak bahagia, hanya tahu nak mengomel, semua nak ngomel. 

Tapi masa kebahagiaan datang, masa time boleh berak dengan sempurna dan lancar, masa hati tak patah, takde pun nak bersyukur sangat kan?

Memang dasar manusia begitu. Allah itu cukup baik. Kau tak sembahyang, kau mencarut hari-hari, kau sumpah seranah dengan nasib kau, ada ke bala datang pada masa yang sama kau sumpah seranah tu? Tu pun tak reti nak bersyukur. Mengomel lagi, mengomel lagi. 

Kau dilahirkan jadi manusia sebaik2 kejadian sampai para malaikat pun mencemburui kejadian kita, kau dilahirkan ber Bin dan Binti, Kau pegang title bangsa melayu, kau duduk kat negara Malaysia kurang bencana, tu pun kau tak reti bersyukur, kau bikin lagi porak peranda adalah, negara islam tapi tak macam orang islam yang tinggal. Terasa? yes. patut. 

Bila masalah datang kepada kau, kau mengeluh macam kau sorang lah manusia paling malang dalam dunia, pernah kau tengok sekeliling kau? pernah kau tengok orang tak makan? pernah kau tengok orang tak ada kaki takde tangan? macam mana diorang survive? kau aku tengok hidup agak mewah je, cukup kaki tangan, cukup anggota badan, tak bisu, tak pekak, kemahiran yang Allah bagi berapa peratus je yang kau gunakan selebihnya nikmat Allah bagi kau tu, kau guna untuk sumpah seranah hidup kau, meratap nasib kau, sebab kononnya kau lah manusia paling malang kan?

Hidup ini bukan benda-benda mudah saja. Ada payahnya, Kalau masa muda ni pun kau tak boleh nak hadap, kau rasa nanti kau ada anak bini, dengan crisis kewangan lagi, dengan anak buat masalah, bini ugut nak lari macam mana kau nak hadap semua tu kalau sekarang ni derita kau sorang diri pun kau tak boleh nak tanggung?

Jangan jadi too pathetic lah. Wake up. Allah takkan bagi dugaan tu kalau Dia tahu kau tak mampu. Kau ingat Allah tu kejam ke? Sebab dia Tuhan, pencipta kau. Dia kenal kau lebih daripada diri kau sendiri. Jangan jadi bodoh, ada masalah sikit nak lari, tu pengecut namanya, ada masalah tau nak mengeluh je..selesaikan tidak. Please.

Allah kalau betul nak turunkan bala, nak bagi kau betul-betul rasa macam yang kau keluhkan itu, boleh je sangat.

Jangan jadi kufur dengan kebodohan sendiri, Allah sentiasa mendengar, kau mengadulah apa saja, free of charge, jangan bercakap macam orang takde taqwa. Nak salahkan hidup dan takdir, tapi dia tak sedar diri dia sendiri yang tak ubah diri dia.

Terasa? yes patut. 


Tuesday, November 15, 2011

Si bendul yang pemalas

Bendul malas berlari, semuanya tenang saja. Tapi bila masa sudah suntuk, barulah bendul nak berlari2, tapi dah nama pun masa suntuk, memang lah tak terkejar. Kalau sempat kejar pun pasti bendul mengah, pasti bendul tak larat, pasti bendul penat. Bendul henti berlari2.

Memang macam itu, selagi bendul sedar ada masa, 3 hari ke, 4 hari ke, selagi itulah bendul berjalan2, bergembira, makan, tengok drama, memasak dan ketawa bersama rakan2, bergembira di alam maya, layan selenagomez di youtube, kadang2 bendul tak jalan langsung, duduk terus bersila, once again bila tahu masa sudah suntuk baru bendul berlari2 lagi.

Memang dasar bendul tak sedar diri.

Si bendul tak kacau kehidupan orang lain, dan tak sukakan begitu. Menyendiri lebih baik. Bukan lah bendul si kera sumbang, bukan bendul sombong bongkak, tapi bendul memang begitu, tidak campur urusan orang, melainkan diminta pertolongan bendul tak lokek nak tolong sebenarnya.

Namun, biasalah ada juga mulut tidak senang hati, dibilangnya bendul sombong. Biasalah tu, biasalah.

Bendul yang pemalas memang betul pemalas, misalnya pada hari Isnin lepas, bendul mendapati yang 3 hari berikutnya bendul tiada kelas, bermakna bendul yang pemalas memang takkan turun lif dan pegi kedai beli makanan, nescaya itulah bendul beli makanan siap2 untuk 3 hari akan datang. Stok 3 hari katanya..
Tapi sebab si bendul kuat makan, sekarang ini nampaknya makanan untuk stok 3 hari itu, cuma bertahan sehari setengah sahaja.

Bendul susah hati.

k bai.


Saturday, November 12, 2011

Addmaths orang paranoid







Boleh nak paranoid, sape tak sayang agama, bangsa negara sendiri ye dak? tapi kalau nak paranoid pada aku.. silalah jadi lebih bijak, jangan jadi buat kena gelak je. Kelakar lah. Boleh pulak main tolak tambah tolak tambah. Eh hari tu kata 11.11 dajal nak datang?

Tuesday, November 8, 2011

Hal orang dewasa

Hal orang dewasa.
Bila dah besar gajah ni, baru teringat cikgu sekolah menengan form 4 dulu cakap "nanti kamu dah besar, saat kau orang paling rindukan adalah masa sekolah"

dalam hati aku masa tu riak betul, aku cakap apa?
"caih. yeler tu..."
dalam benak sebenarnya nak sangat cepat habis sekolah, tak payah bangun awal2 pagi, tak payah bertarung dengan katak yang selalu masuk kasut aku. Selalu nya puan emak lah yang tolong buangkan katak tu. aku ni memang dasar anak tak boleh diharap. Tak payah pegi assembly pagi2 beratur dengan beg berat dengan guru besar berleter pasal pentingnya addmaths dalam kehidupan. =.= lenguh kaki aku.

bila dah keluar pada sekolah tu, serious macam mimpi jadi kenyataan. hahahaha. gumbira hati gua. PLKN>diploma>kerja.

noktah.

bila kerja, aku baru tersedar (memang dasar lambat sedar diri aku ni) hidup sebagai manusia dewasa adalah amat rumit, lebih rumit daripada cerita Soffiya, lebih rumit daripada Sinetron indon suka jegil2 mata tu bersama effects bunyi yang macam berdebar-lah-sangat tu.

rumit di sini maksud aku bukanlah semudah yang kita jangka. life aint that easy. Kau kena manage duit kau, kau kena hidup dalam bermasyarakat, jaga hati orang, kau kena manage diri kau sendiri nak nak pulak kau perempuan.. kena pandai masak, kena start belajar macam mana nak jadi bini orang,.. ha tu belum masuk bab hubungan kau dengan Allah. semakin lama hidup, semakin banyak dosa ke, semakin banyak pahala?
oh ye, bab cukai, jodoh, bab politik yang kau tak nak masuk campur tapi kena tau jugak sikit pun,

tiba2 aku merasakan

URGGGGGHHH. susahnya jadi orang besarrrr. i mean orang dewasa.

dah tak boleh main2. tak boleh nak huhahuha sangat. kena focus masa depan. kenapa aku bercakap macam perdana menteri sekarang ni? ye sebab aku risau.

aku taknak nanti kahwin, aku bersama anak2 dan laki aku masuk bersamamu, taknak anak2 aku masuk buletin utama sebab buat sex dalam kereta, taknak anak aku masuk idola kecil, minta dijauhkan.  aku kena plan dari sekarang.

now aku rasa macam nak sekolah balik, macam lebih sanggup korek katak keluar daripada menempuh liku2 mendatang, yeah again aku cakap macam perdana menteri.

ktuje nota sedar diri 30 peratus dari aku. kbai

Friday, October 14, 2011

Pesan emak dan ayah


Pesan mak,
Perempuan jangan terlebih2
Mekap jangan lah tebal2. tak mekap lagi bagus
Jaga diri
Jangan nak gatai meghela

Pesan arwah ayah,
Berjalan jangan hentak bumi
Kalau takde bunyi lagi bagus
Jangan mendada
Hang perempuan, jangan dok sengeh sangat2
Jangan nak gatai
Jangan menyayi dalam rumah, baik mengaji
OOOH hafal lagu boleh, baik hafal alQuran


Pesan mak,
Berkawan biar ramai, musuh biar takde
Tapi kalau orang tak suka kita nak buat macam mana
Stay tenang dan doakan semua orang.
API jangan balas dengan API, kita balas pakai air
Rambut sama hitam, hati kita tak tahu
Tidur sebantal mimpi lain2
Adik beradik pun boleh salah faham, inikan lain darah daging
Tapi ingat kita saudara sesama agama.

Pesan arwah ayah,
Makan nasi, ambil nasi yang paling tepi.
So that nasi takdelah tumpah
Makan jangan bersepah
Nak makan duduk elok2
Kaki jangan gedik2,
Masa makan tangan jangan tongkat dagu

Pesan mak
Kalau duduk sebelah orang tua, atau orang yang kita hormat
jangan duduk silang kaki atas kaki
Tu tanda kurang ajar, kalau orang dulu2 dia reject dah perempuan macam tu
Kaki jangan gedik2 either kau lelaki or perempuan,kurang ajar.
Kalau lelaki tu sayang kita, dia takkan sentuh kita sikit pun.. sebab dia hormatkan kita.
Kalau hang sayang kat laki hang nanti, jangan bagi sapa2 pun sentuh hang sebab hang wajib buat suami hang nanti rasa istimewa.

Pesan mak
Jangan cari salah orang dekat kita, tapi cari salah kita dekat orang

Pesan ayah
Sehari kita tinggalkan AlQuran, 3 hari AlQuran tinggalkan kita
Belajar tinggi2


Pesan mak
Jangan harap orang akan buat baik kat kita macam kita buat baik dekat orang,
Jangan mengharap terlalu tinggi,
Nak buat apa2, or cakap apa2 fikir macam mana kita kat tempat orang tu. Kalau sakit jangan cakap/buat.

Pesan  arwah ayah
Kalau nanti ada anak2, jangan bagi anak2 takutkan kita, bagi anak hormatkan kita..sekurang2nya kalau kita takde..diorang ingat kita. 

okay. aku homesick.

Thursday, September 15, 2011

EGO






Manusia terbatas hebat dengan ego
Macam hina bila menunduk
Macam buruk bila membongkok
Macam salah bila mengalah

Menunduk takkan menampakkan kau hina,
Tetapi menampakkan kau berbudi mulia,
Membongkok tak menampakkan kat buruk,
Tetapi menampakkan indah pekerti,
Mengalah tak semestinya salah,
Ada kalanya berdiam lebih baik untuk menutup aib.

Sebab lebih banyak mendada
Sebab lebih banyak meninggi diri
Sebab terlalu banyak betulnya

Kau tak melihat di bawah
Kau taknak mendengar keluh kesah
Kau menidakkan kebernaran
Sebab kau ego.

Tapi kau lupa,
ciptaan Allah ini semuanya sama
Tiada beza,
Samanya kau seperti samanya aku,
Rendahnya kau seperti kau merendahkan orang2 lain,
Buruknya kau seperti kau memburukkan orang2 lain,

Berjaga-jaga dengan kehidupan.

Friday, September 9, 2011

Cerita Panjang dan Kisah Cinta Kucing Bruce Willis

Keluarga aku adalah keluarga yang appreciate binatang. Tolak ular, biawak, benda2 pelik tu je lah. Namun begitu mak aku tetap tak merestui aku jika aku nak bela sugar glider. Dia kata "eii binatang apa tu..pelik benor" emak, jika dia faham mak berkata begitu, mesti beliau sedih mak. Beliau unik mak. unik.

Salah satu binatang kegemaran keluarga kami adalah, KUCING. So far takde lagi keturunan kami penakut kucing. Kucing di dalam keluarga kami selalu menjadi manja sehingga tahap overboard punya manja, mungkin sebab selalu rasa over comel bila keluarga berkumpul dan dia duduk tengah2 karpet. Macam perasan orang puji dia cantik, padahal mak tengah cerita berkenan pokok bunga baru makcik soyah belakang rumah. =.=

Mari aku perkenalkan.




Baby.
before and after- mula2 yes dia memang masih kecil dan boleh pura2 comel. tapi memang selalu perasan comel even dah besar masuk dalam kotak biskut Krim Keju whatever. dengan muka "what's up?"

Kucing ini end up kakak aku buang tepi jalan, dia tidak bersalah apa2 diperlakukan sedemian, tapi bersalah sedikit sebab gatal asyik nak beranak dan mencari suami sahaja, jadi tidak larat lah mahu membuang najis anak2 dan dia sekali, eh tak sekali berkali2 maksud aku. Sedih memang sedih, tapi aku rasa baby tidak lagi sedih sebab kakak aku mentempatkan dia dan anak2 kat tempat orang jual ikan, maka kenyanglah mereka sekeluarga dan boleh lah berak dengan banyaknya. =D

Ini Putih,

Ini Hitam,

Mereka berdua ini merupakan adik beradik dan anak kepada Lutong. Hapekename. Mereka adik beradik baik, tapi dua karekter yang berbeza. Putih suka dimanja2, dibelai2. Perasan adorable dan anggun. Namun Hitam ego sedikit, tak suka orang belai2. dan muka dia tak pernah nak manis, yes kucing pun ada manisnya tahu? Hitam tak pernah manis, somehow satu masa kadang2 aku teringat muka Smiley Cat kat dalam Alice in Wonderland. Kenapa? tak tahu.




Ini Hitam,

Masa berlalu, mereka semakin menremaja. Since dua ekor kucing ini pindah ke rumah emak, makin bebas lah hidup, bagai kucing masuk kampung (rusa masuk kampung) jakunnya bukan main, aku pun tak tahu apa yang dijakunkan sangat, mungkin lebih banyak tempat panjat2, various options! dan yang terpenting banyak jejaka2 tampan dan perkasa disekeliling rumah itu. Naik market beb naik market! sebelum ni orang tak pandang pun.

Hitam adalah seekor kucing yang garang dan menjaga tatasusila, beliau  mentampar Putih jika Putih keluar rumah dan berjumpa jiran depan rumah aku tu, Oren si jantan tua yang macho seperti Bruce Willis. Uhh tergugatlah iman Putih, tiap2 malam menyelinap keluar. Aku pernah menampak Hitam tampar si Putih bila Putih balik daripada rumah jiran depan tu. Betul ni tak tipu.. aku tak tahulah apa dibualkan mereka.. mungkin Hitam marah sebab tak tinggalkan leftover Frieskies, mungkin marah sebab taknak Putih menjadi perigi mencari timba.

Tak lama kemudian, kami mendapati Hitam menemani Putih untuk berbual2 dengan jiran hadapan Si Oren si kucing perkasa tua itu. Lepas berbual mereka pulang bersama. Oh dah pandai bersosial Si Hitam. Aku syak Putih dah mempengaruhi pemikiran Hitam

Tak lama kemudian mereka sama2 membunting. (aku dah agak dah) si Perkasa Oren tua punya angkara. Dasar orang tua tak sedar diri.

Dan mereka memperoleh anak sama2 juga






Di atas adalah Teytey dan Doremon. Sebab kepala jendol dapatlah nama Doremon. Dah sah2 kami tak serkap jarang, Doremon berwarna OREN. kadang, Oren si kucing Tua perasan Bruce Willis tu adalah datang rumah kadang2, aku syak melawat anak2 dia, dalam pada masa yang sama mengajak Putih atau Hitam ke lembah maksiat sekali lagi. HELLL NOOO.



Dia atas merupakan anak Putih, Di bawah merupakan anak2 Hitam, kami syak Hitam tidak happy semasa melakukan maksiat, pasal itulah anak2 dia kurang comel dan kembang seperti dirinya. Dan bapanya juga tidak kami tahu siapa. i mean which one?



 Kalau bergambar, dia nilah paling camwhore.

Bila dah besar baru kami menyedari kehadiran yang tak berapa comel ni, tapi mereka comel jugak sebenarnya. Mereka lebih baik daripada yang kembang sana tu, lebih educated, dan well-behaved. Aku suka lah jugak buat2 peluk sambil tengok Buletin TV3. 4 beradik kesemuanya. Tapi hidup mereka berakhir dengan cerita yang sedih. Oren, mak aku bagi dekat abang aku dan menghasilkan anak yang kembang juga keturunan nenek dia si Hitam. lagi 3 ekor mati satu persatu sebab masa kejadian kematian tu kawasan rumah aku semua kucing dapat virus sakit, ini sedih. 

Tak lama kemudia, Hitam pun mati mengikut anak2 nya. Sebab kena gelek kereta masa abang aku nak reverse kereta. Kucing jenis suka duduk bawah kereta. Maybe tidur terlalu lena dan sedar engine dihidupkan. Kalau kami perasan dia ada kat bawah tu, takdelah kami biarkan saja. Sayang kot. sayaaaang. Menangis kami satu keluarga. Buat pengetahuan, Putih tak pandai didik anak, Hitam yang selalu jaga anak2 dia.  Putih apa lagi, pasang badan la berbual dengan Si Oren perasan tua.

Dan semenjak kematian Hitam adalah juga Putih mencari2 dan kelihatan sedikit menyesal, tapi pergi mana2 dah. Duduk rumah menyusu anak walaupun ada kalanya dia menendang anak itu. hapekemak.


Kemudian sebab Putih gagal mendidik anak, anak walaupun comel, tapi berak merata maka sebab kasihankan emak aku, abang aku hantarkan sikembang2 itu ke pasar ikan. Nasib yang sama. Beberapa jam kemudiam abang aku menjenguk kembalik tempat ikan  itu, mereka kelihatan sudah tiada di tempat kejadian, kami syak dah ada orang ambil dan jaga. So kalau any tuan dia baca ni, hug and kisses from all of us!!


Putih pandai mencari pengganti, beliau membuat anak2 yang baru, namun setelah ketiadaan Hitam, Putih nampak semakin player yang menjadi2. Tak percaya??



Yang pasti Oren masih salah seorang the Bapak.


Monday, August 22, 2011

Soal anjing dan paranoid kita kita



Kadang2, dalam kita memberi nasihat, kita terlupa bahwa kita sedang menghina orang juga. Siapa kau nak mengata sipolan macam tu macam ini?  kau tahu mana dia 5waktu terbang? kau tahu mana arak dia macam air mineral je? kalau ye sekali pun, baik sangat kah kau? kau jamin kau takkan buat salah langsung? kau jamin kau takkan tersesat langsung? kau jamin kau takkan togok arak langsung? kau jamin ke kau jaga solat kau?

Pengalaman peribadi; Aku pernah mengata orang satu ketika dulu,t akdela mengata standard drama makcik kepochi tu.. tapi pernah terdetik dekat hati lah, tapi beberapa tahun kemudian tanpa aku sedar aku sedang berbuat benda yang aku herdik dulu tu. Jadi, jangan mengata orang, bersihkan hati.



Aku bukan lah bijak pun bicara agama, aku tak petah pun bicara hukum tapi berdasarkan ilmu aku yang tak seberapa ini setahu aku memelihara anjing bukanlah sesuatu yang hina, tapi tengok pada tujuan macam nak jaga ladang mak engkau yang selalu kena kacau dengan itik ke, apa ke. Sebab kita tahu anjing ni ada perangai setia dengan cerdik dia.


Lagi satu, anjing dan babi. Satu ketika dulu aku pernah sangat bersyukur sebab aku dilahirkan sebagai seorang manusia, beragama islam, tinggal kat negara yang aman damai yang kurang bencana ni. Aku bersyukur aku tak dilahirkan jadi anjing atau babi. Kau pernah fikir tak macam mana kalau kau hidup dilahirkan sebagai anjing? orang herdik kau taknak sentuh kau? kalau aku, aku sedih tau.

Mungkin bianatang tu pun tak nak dilahirkan macam tu. Maksud aku kat sini.. those binatangs adalah ciptaan Allah juga. Even though binatang2 ni kalau kita sentuh kena samak, tapi mereka tetap binatang. Kau siapa nak benci2 anjing dengan babi?

Aku takde lah pulak cakap marilah pegang anjing beramai2, memelihara dan blabla.. cuma aku nak cakap skeptikal segelintir daripada kita yang terrrrrlalu paranoid dan terrrrrlalu macam pandai bercakap tanpa ada apa2 asas.

Please lah maleis, jangan paranoid sangat, saya tahu kau orang sayangkan agama kau orang ISLAM, macam saya. Tapifikir balik, islam tidak mengajar umatnya bercakap kasar, berperilaku keji, dan bersikap kejam. Hiduplah kat atas muka bumi ini dengan molek2 dan berbuat ibadah. Islam bukan agama yang susah, kalau kau tunjuk teladan tak baik kat agama lain, macam mana kau nak impress orang agama lain yang kata agama kita ni perfect?


Islam is not about ‘we’re better than you’. Islam is about ‘let me show you something that is better for you’. - Nouman Ali Khan

Salam Ramadhan muslimin muslimat. :)


Thursday, August 18, 2011

Bebel kak limah: Love yang magic

Sekarang jam kat laptop aku menunjukkan pukul 233pagi. Ala saja aku gedik nak tulis waktu kan.. konon nak cerita i am not sleeping yet. still awake! yada yadaaaa.

Tangan kiri genggam plastik KitKat, mulut mengunyah KitKat. Sambil aku cuci2 mata lepas penat pandang flip book beberapa ratus muka surat aku tak pasti. Tiba2 masa2 ni RedFM pasang lagu melayu.. awat aku taktau. Tiba2 dengaq liyana jasmay heyyaayayaya ala-ala avril lavigne yang buat aku tiba2 tak suka liyana yang mulanya aku jatuh cinta masa dalam KAMI. cis.

Waktu2 macam ni sesuai stalk orang. Sebab takde/tak ramai aktif. Maksud aku kat facebook lah. Ye.semua orang menStalk, tapi banyak kategori aku rasa. Curious/Update/Investigate/Hatred/ well..depends.

Melihat seorang blogger yang bertukar pasangan macam puppppp! terkebil2 jugak lah aku depan skrin laptop buruk ni. Tiba2 hati aku macam  ditampar2. Tak pasal2 aku berasa sedih..entah kenapa aku tak tahu. Aku kasihan pada pihak lagi seorang yang used to be his GF. Tapi aku kebil2 lagi sambil berfikir... kita tak tahu apa jadi antara mereka. Daaan, follower si lelaki ni pun macam whyyyy whyyyy whyyy.. dan ada yang macam menghentam2 pulak. Biasalah orang melayu, kepochi sikit, kadang2 emosi tak tentu pasal.. macam wall tu totally dia punya lah.

Lama jugak aku termenung akan kejadian ini, secara general nya aku menyimpulkan. Sebenarnya LOVE/cintan cintun/sayang-sayang ni, adalah satu perkara majik. Kau mungkin sayang dia hari ni.. sayang gila baban sanggup buat apa saja.. dari Alaska ke Sarawak pun kau tak kisah nak berjumpa walau untuk sehari. Tak jumpa seminggu panas bontot. Tak mustahil baby, satu hari..mungkin esoknya, lusa, tahun depan, bulan depan secara tiba2 kau tak dah tak rasa specialnya love kau tu. Kau dah tak happy bukak sms dia, sebaliknya kau rimas. Kau dah tak happy macam dulu2. Sebab tu aku menyimpulkan love adalah satu perkara majik.

YE. aku tak nafikan, ada antara kita yang punya cinta utuh kuat gila2, bertahun2 tak boleh lupa jugak..

Cinta dan sayang tu adalah kurniaan Allah swt, Dia memberi kamu merasa nikmat itu, tapi kau kena ingat Dia juga berhak menarik balik rasa cinta itu dan berikan pada siapa2 yang lain, atau mungkin tak diberikanNya langsung. Hidup ini takde yang kekal, baik perasaan kau, sifat kau, semua boleh berubah.



Kita masyarakat selalu menyalahkan satu pihak (aku pun..used to be) kalau girl tu kena tinggal dan boy tu dah ada GF, kita akan cakap "ha...laki tu mmg jahat.. blablabla" tapi hakikatnya, kita tahu ke apa yang terjadi antara diorang? kalau tahu sekali pun.. kau rasa setiap perasaan diorang.. mungkin masa bersama tu diorang asyik bergaduh, mungkin salah seorang daripada diorang mengongkong. Pokoknya, kita tak tahu apa2 jadi jangan nak menduga dan menunding jari lagi hebat menghukum. Kalau benar sekalipun ada yang bersalah, ingatkanlah diri kau supaya tak melakukan perkara yang sama.

well.. kalau love sampai ke akhir hayat tu. alhamdulillah. Semua daripada kita nak macam tu kan? takde siapa pun nakkan benda yang buruk dalam perhubungan.

alright. dah lempias nafsu membebel aku. thanks for the read. Salam Ramadhan


Thursday, August 11, 2011

Facebook bukan Redtube bangg..

Salam ramadhan untuk muslimin dan muslimat. Ini adalah entry pertama aku semenjak aku seminggu lebih kat sini. Amacam puasa?

Kalau bertanyakan student life kat sini, alhamdulillah semuanya great. Assignment quite banyak, tapi setakat ini assignment takde menjejaskan waktu tidur aku, sebab setakat ini aku rasa waktu tidur aku masih paras melebihi waktu jaga aku. Kadang2 penat balik kelas tu macam penat menoreh getah aku rasa. Entah datang dari mana entah penat tu aku pon tak berapa pasti. Lecture aku menganga angguk2 je..balik boooom terbongkang. Assignment setakat terkebil2tu pun takde la bakar kalori lagi tulah kan aku cakap penat yang tak semena2. We can call it unknown disease

Sebenarnya sekarang ni pun aku mengantuk. Tapi sebenarnya juga aku nak mintak tolong korang-korang, kalau sudi lah kan.. please report this person.

www.facebook.com/hani.manje




aku wonder betul kenapa faker memang suka benor nama sodap2.

tapi aku berharap korang tak bukak siang2 time puasa ni. bimbang pahal berkurangan. Senang cerita jangan bukak wall dia. Just tolong report saja. Aku rasa sangat melampau lah orang yang guna gambar aku buat benda macam tu.. kalau bajet comel macam resya-nama-nak-sedap je tu aku leh maafkan lagi.

oh ye. kalau lah pemilih hani manje-lah-sangat tu ada terdrop kat sini.. Please remove my picture. Kalau memang gatal sangat2 dah tak tahan dah tu apa kata kau pergi kahwin, makin serious aku tengok. Kalau kau memang dah kahwin tapi tetap gatal jugak aku sarankan kau letaklah muka sendiri tak kira betapa pecah sekalipun muka anda, jangan risau pasangan yang dotdot mungkin akan bertemu yang dotdot jugee..eh kan aku dah tertazkirah kat kau. Please.

Alright.thanks kalau still ada yang mejenguk. Salam Ramadhan semoga puasa kita semua diberkati dan mendapat hidayah Allah swt. Jaga diri, may Allah bless you.
Assalamualaikum.

Thursday, July 28, 2011

Not nice pictures

Semalam hujan lebat, selain daripada masalah tak boleh bernafas sebab mukus yang tersekat2 kat rongga liang pernafasan aku, tapi aku berdoa janganlah hujan lebat sangat, aku risau kan banjir, kalau banjir nanti sampah yang jiran2 aku buang tu boleh terapung dan kotor2, ulat2 boleh masuk bilik aku. damn punya jiran. Maafkan imaginasi aku memang selalu kona lebih sikit.

oh seseorang pernah menasihati aku untuk berfikiran positif sarah lebih2 lagi terhadap jiran



gambar aku captured pagi tadi. now macam mana kau nak aku berfikiran positif??

oh. mungkin sebab rumah mereka takde tongsampah, mungkin sebab ada orang dalam rumah tu lumpuh tapi tangan dia boleh gerak sampai tingkap je so dia campak? mungkin sebab diorang nak membuat pembiakan ulat2, nyamuk, cicak, lipas, nanti boleh buat berniaga secara tak langsung sheildtox, fumakila whatsoeva akan laku dan mendapat permintaan tinggi di pasaran secara tak langsung lagi sekali menjana ekonomi negara dan rosmah boleh beli rantai pulak kali ni? atau nak binatang2 tu membiak boleh buat bisnes hisap darah penyakit dari badan manusia?

well jiran, korang memang tak rasa pape sebab rumah korang kat atas sana nuh ha. kalau banjir pon aku kena dulu, kalau semut, binatang pelik wujud, aku kena dulu, please.. sila ada manner. Setiap kali aku dengar bunyi lemparan dari atas sampai bawah ni berkarat je hati aku. Aku nak pegi ketuk pintu kat atas pun aku tak pasti pintu mana ssatu entah ke semua ke. 


WELL JIRAN, saya sayang awak semua. sayang nak mampus..cukuplah dengan lullaby tiap2 malam yang aku tak faham pekejadah korang call somebodysomebody tu.

lagipun aku syukur jugak, 2 hari je lagi aku nak habiskan kat sini.
saya sayang jiran saya



Wednesday, July 20, 2011

Crushes all over the world


Aku rasa ada celebrities suka stalk aku.. semua artis dari semua negara suka stalk aku, aku rasa diorang berterima kasih kat google translate, lainlah kalau demi cinta diorang kat aku diorang sanggup belajar bahasa melayu kennn keennn.


Thailand- Tik Jesadapon, sebab apa aku syak dia.. dulu tv2 selalu tayang cerita ada muka dia ni, dia belakon dengan Nom apetah tu paling banyak, cerita dia paling famous The princess tu, cair aku dengan mak aku..tiba2 mak aku lupa ayah aku pernah ngorat dia masa muda2 dulu secara tak langsung aku jatuh hati, aku rasa macam nak kahwin dengan dia. Bila tingkatan 4 aku dah kenal google mengGoogle ni, aku siasat lah nama dia, yelaaaaah nak siasat nama dia dalam drama tu mana aku faham siam walaupun ada darah sikit2..barulah aku tau nama dia Tik Jesadapon, dan bukan setakat itu aku pernah tulis surat kat dia berbekalkan setem 50sen paling mahal lah masa tu.. tapi sampai sekarang dia tak balas2. Aku rasa dia stalk aku dengan cara macam ni lah.



Germany-Thore Schölermann, sebenarnya aku baru crush dengan dia kejap tadi, masa aku type "germany actro" dingggg kelua nama dia. ok lah. aku nak crush dengan dia sekarang sebab dia stalk blog aku Hallo Ich liebe dich! (baru google translate tadi)


Russia- aku tak tau la bila SALT spy aku.
India?- Ni Juhi Chawla tak pun Amir Khan ni


okay. bos masuk. BYE.

Sunday, July 17, 2011

Review Cikai Harry Potter Deathly Hallows part 2

Well well well.

Heheh kembang hidung aku gembira duduk kat seat nak tengok last baby of Harry Potter. Perasaan tu lebih bangga daripada Transformers 3. Entah kenapa tak tahu maybe sebab ikut ikut ikut daripada diorang kecik cinonet dulu sampai sekarang Radcliffe dah tumbuh janggut. HAHA.

Ada yang kata bosan, ada yang kata tak best lah. Aku rasa macam tak cukup je masa 2 jam macam tu. Rasa i want more more! Tak boleh terima hakikat bila cerita semakin menghabis. Honestly, aku hanya ikut novel Harry Potter sampai Half-Blood Prince sebab lepas tu aku claim diri aku pemalas membaca.

Apa yang aku boleh cakap, last baby ni tiptop. Yeah kalau nak pegi panggung pastikan bawak memang fan Harry jugak. Kalau tak kau tak focus cerita tu. Nanti kau kena terangkan kat dia daripada a-z 12345678910 last2 orang sebelah sana annoyed kau bising cerita pon kau tak focus. Atau pon baik kau tengok sorang2. =.=

Kali ni kau tengok semua watak mainkan perasan, tiba2 kau tengok mak Ginny&Ron fight dengan Bellatrix Lestrange (death eater)..sumpah aku benci tengok perempuan ni tapi bila Hermione menyamar jadi dia tu kelakar la jugak tiba2 muka nampak manja. ahaha. Neville Longbottom pon sacrifice jugak, tapi tak matilah. tapi terharu lah jugak aku ni. Macam aku cakap tadi semua watak main peranan watak yang kau tengok loser/kelakar macam Longbottom daripada Sorcerer's Stone dulu tu and fight fight fight kat last baby ni. Terharu je lah keje aku.

Oh ye! Prof. Severus Snape.. i love you. korang tengok korang tahula kenapa. Prof Minerva Mcgonagall pun( dah tua sangat dah makcik ni kalau nak compared to Titanic dulu) hmmm, Remus Lupin.. ooo yeahh.

Aku tak pandai nak bagi review betul2, karang orang yang tak tengok lagi cakap spoil pulak kan. aku bagi hint2 je lah.


Kali ni kepandaian Hermione seperti serie lepas2 tak terserlah sangat, maybe sebab masing2 dah cerdik kot. Tapi okay laaaah. Aku cuma expect ada recap daripada kecik2 dulu, yelah bertahun aku ikut sebagai seorang yang dramatik kan best kalau depa recap dulu2, baru feeling lebih. haha.

RATE: 9/10


ok tu saja. Happy watching! <3

Monday, July 11, 2011

Sayang Hakak Enon Kepada Hadik Sofiya



http://nuresyasofya.blogspot.com/
https://www.facebook.com/resya.sofya



Hallo si cantik manis *tangan di dada mata ke atas*

header adik memang tiptop. cemanew adik edit boleh gabung gambo jadi 3? pastu ada exposure lebih lak. adik pandai guna photoshop tak ni? 



nama adik Resya kan? hamboihh nama mak pak bagi sedap sungguh noh. ada sofiya pulak. canggih manggih nama adik.
kagum hakak.



firstly hadik, hakak nak cakap hakak terharu bila hakak tengok muka hakak ada kat page, blog orang lahin?!
huu gila hakak tak kembang kennn. tak sangka hakak ada peminat.



eh sebelum itu akak takde lah buta IT baru tahu kegiatan adik ni ha. dah lama dah sebenarnya.
hikhikhik. terel tak akak meyorok? terel tak? cakk..@ uuu cakk aaa! baaaa!


hadik, hadik cakap dengan cermin kee?

eh sape tak terkejut, muka sendiri add muka sendiri dik non. pandai jugak la adik ni sorok2 dengan hakak.

kalau akak perati gambo2 lama zaman kuno tu.. akak rasa daripada friendster adik ni follow akak.
ehehe. perkembangan akak. ceceh ni buat akak rasa macam artis nih. ni belum masuk dewi remaja adik dah tiru2
kalau jadi neelofa nanti taktau lah hakak. aouu.

tetiba. eh eh eh

entry akak pon adik copy ye.. hehe ni lagi akak perasan lebih ni
rasa nak masuk metro je.


adik jangan salah faham, akak tak marah langsung. akak gembira teruja eksaited. sebab akak ada peminat.
tapi kalau artis, peminat dia bagi diorang macam2, teddy bear, perfume, hadik taknak ke kirim perfume ke hanbag kak akak?
akak friendly la. jangan lerw risaww,

nnt akak bagi alamat keyh keyh. eheh akak nak minta gucci bag 3 boleh? adik kan anak doktor dgn cikgu.
mestilah banyak duit. nanti lak nak belajar kat international school. wuuuuuuu. hebatlah adik resya.

eh kat mana tadi? maafla hakak ni pelupeww.




oh ye dik, arnab hakak pon adik ada? hikhik. lawak lah adik ni. nama apa? gebit boo? instead of babbit poo?
hape ke burok nama tu dik? takde nama elok sikit keww? sedih la hakak camni adik bagi nama arnab hakak buruk2.

sobs sobs


ni sejak bila akak ada berkawan dengan lelaku rambut justin biebier lebih suck ni? akak takde kawan la dengan budak myspace bukit bintang ni. rambut apa cenggitu. akak gelis gelis. ni akak nak marah adik ni pandai2 jodoh2 kan orang ni. hamboi babap satni!



ini kawan akak lerw dik. haduiii. hape ni hape nii.. merajuk la camni.
hape ke bangang awak ni... (gaya sepah)





tengok tu adik ni sukew kan cakap dengan cermin kan! ittew tak shukew la cemniw

melenggang hai melenggang dengan tali lenggang, kalau baik hati nanti orang pon sayang

eheheh adik ni. suka buat kelakar. tak pernah buat jahat ye? eheheheh. 


oh hadik Resya Sofiya, i lap u. muah muah!! bila kita boleh jadi adik-akak angkat?