Wednesday, March 16, 2011

Perkataan famous masa kecik2 dulu



1. Kite kawan dengan die tipu2 je. Die tak tawu.
(bisik2 kat kawan sorang lagi)
Entah macam mana kawan tipu2 pun aku tak pasti. tapi kawan tipu2 tu mungkin " i dont really like her, but i pretend that im ok to be her fren" aku agak lah. salu je aku cakap macam ni kecik2 dulu. aku tau korang pun pernah kan!



2. Kite main doktor2, main mak2, main pondok2.
Seyesli, kenapa kena ada kuasa dua, atau kata ganda perkataan? =.= . Konon2 lah agaknya macam main olok2.


3. Mak kite kate...
Semuanya mak kite kate,
mak kite kata jangan bohong nng masuk nerake...
mak kita kate jangan mencuri nanti doseeee.
mak kita kata jangan dekat dengan budak laki nanti mengandung, ada bebi dalam perut!
(kau jangan cakaplah mulut sampai muncung2 beria2 cakap)

4. Jeling
Kalau kawan menjeling je macam "okay.. awak dah taknak kawan dengan kite takpee"
simple! takpayah cakap 'taknak kawan' jeling je cukup.

5. Taknak kawan
Ni stage up sikit daripada kawan tipu2. Taknak kawan ni memang nampak lebih jelas dan jitu, kalau kawan tipu2 macam pretending sikit kan. Ni tidak. Dia macam "TAKNAK KAWAN!"  pastu tak bercakap paling lama setengah jam, then main kawen2 balik, sorang buat2 jadi laki, sorang pengantin perempuan.



4.Konon2
Dalam permainan, mesti ada words "konon2 kita nak bersalin kan.." "konon2 kite tengah tidur.." "konon2 kita nak pegi kedai..pastu..."

5.Hantu sorok
Hantu ni paling femes kalau musim kanak2 main sorok2. Ada je lah macam2 cerita rekaan depa, masing2 konon pernah kena sorok, menipu nombor satu! pastu masing2 nak up cter, pastu malam takut nak tidoq, nak pi jamban pun penakut, mulalah puan emak mengamuk.



tapi sekarang mak kau pesan apa benda pun belum tentu kau ingat 100%, kau pegi club, kau cium anak dara orang, kau dah tak ingat semua2 tu. Dah takde konon2, semuanya betul2 pregnant, dah takde hantu sorok siap ada uncle seeker yang pegi cari hantu kat celah2 hutan mana entah, dah tak main lah jeling2 kau back stabbing terus.



ps:/ budak sekarang dah tak main macam kita dulu2, depa da barbie doll yang dah ada tandas, baju bagai aku dulu anak patung kepala nak putus yang kertas tu je, depa main playDOH, aku main tanah liat 5osen dalam kotak ada macam2 kaler tempek2 kat dinding kena marah dengan mak aku..dah la berbau busuk, masuk kuku pulak tu.

Budak sekarang dah tak main kete tolak sendiri, depa ada remote control boleh pegi jauh2, tak payah habiskan tenaga dan peluh tolak2 kereta hang!.

Dah tak makan cekelat murah dalam tora dindang, depa suka cadbury. Aku dulu mana tau menatang apa cadbury, nak sebut pun tak reti. Aku dulu main pasir je.. depa tak dah nak keluar rumah pun susah.
 
Kalau hari raya dulu2 budak2 meriah pi main baling tin lah, baling selipar lah, pegi raya ramai2, budak2 sekarang duduk rumah depan tv tengok siti menyayi sambil perabeh maruku.


=.=

pernah main jangjangjalot? pernah main bola berapi? pernah main pegang tangan ramai2 buat bulatan? nikmat wooo rasa sayangkan kawan2 masa tu.

12 comments:

izwan7 said...

nanti tuhan potong lidah

Cherrie Pie Sweety said...

kan? zaman kecik2 kita dulu tulus ikhlas and takder pon macam sekarang.. dulu nak g memana pon xder sapa nak rogol nak culik nak apa-apalah..
apa ntah nak ajdi.. risau btul pk nanti ms depan, kita plak akan ada anak sendiri hehehe jauh btul pikir

Hanis said...

hahahaha.
kelaka weyh kalo ingt balik.
tapi satu yg aku sedar, time kecik2 dulu kita sangat jujur kot. apa yg kita rasa kita cakap juga time tu.

Contoh macam "taknak kawan". memang btol rasa taknak kawan la. tapi lepas tu cepat je baik.

Budak2 bley luahkan apa yg dia rasa straight to ur face dan maafkn org dgn cepat. - things yg aku takbley buat skrg bila dh besar.

Shahrul Azmi said...

best2x.dlu time sy kecik sy suke men lompt getah ngn kombat2.abeh periuk ngn kuali mak jd perisai.mau mengamuk mak kat dapur bile nk masak bleh plak ilang periuk ngn kuali kat dapur.hahaha..

sarahunny said...

@izwan: hahahha btul lah. lupa nak tambah. cam seyes gila cakap tuhan potong lidah nnt kalau awat tipu. muka mmg tak boleh bla cakap dgn seyes.

@sis cherrie: haah kan. dulu slmt je. g kedai tgh hari buta pun takde apa. masa tu kes mona fendi plg kejam dah. sebulan takkuar rumah takut. skrg hr2 jadi, benih sndiri pijak mati. =.=

@hanis: terharu bila kau cakap "things yg aku takbley buat skrg bila dh besar" true. aku pon mcm tu. kanak2 sgt nurani. suci mereka.

@s.azmi: kahkah. kombat mainan tuk budak laki. (dulu pgl budak laki kan?) dlu main apa sume bajet real.

Izzati said...

hihihi.. rindu pulak masa teringat zaman kecik.. Cakap pun pelat je

sehaabdullah said...

kite penah maen rumah2 dulu . HAHAHA

sarahunny said...

@izzati: cakap pelat tu tak leh blah. tapi comel masing2

sarahunny said...

@sihah: haha. yelah sampai ranab meja mak kau. berdarah kaki maksu

addicted love said...

hehehe~ teringat time tadika ~

addicted love said...

hehehe~ teringat time tadika ~

sarahunny said...

@A.L: hahah. kanak2. well