Monday, April 18, 2011

Berharga ke maaf kau?



Kalau ada sorry, kenapa perlu ulang kesilapan yang sama?


Merujuk kamus online yang aku pun taktau mana dah link2 masing2... Sorry bermaksud " Feeling or expressing sympathy, pity, or regret "
Okay, marilah kita highlight pada regret,
Regret bermaksud to feel sorrow or remorse for (an act, fault, disappointment).





Di mana point yang aku highlight di atas merujuk kepada perasaan kesal,yelah dalam omputeh kalau sorry tu sometimes merujuk kepada perkara bersimpati. Tapi kat sini aku nak tekankan MAAF.

Pada aku, once kita cakap sorry means kita kesal, bila kita kesal mesti kita promise kepada si penerima salah kita dan promise kepada diri sendiri untuk tidak berbuat lagi. Promise di sini bermaksud berjanji. Janganlah kau annoyed lagi aku asek terjemah je awal2 entry dah, maksud aku tak sampai lagi niiiii... 


Pabila kita berjanji tidak akan membuat kesalahan yang sama lagi, dan disulam perasaan bersalah dan kesal, aku wonder kenapa kita akan berbuat salah yang sama lagi dan lagi. Get me?

Kalau hang betul2 rasa kesal dan bersalah kenapa perlu ada salah yang sama?
Atau apa nilai maaf untuk engkau?




Kalau hang sekadar minta maaf, "hey sorry lambat sejam!" pastu HEHEHEHEHEHHE. senyum kerang. Lusa "hey sorry lambat doploh minit!" HEHEHEHEHHEEH. sengeh dolphin. "hey! sorry laaaa. lambat.." HEHEHEHEHEH sengeh mintak penampar.



Tu apa? do you really mean it? anda maksudkannya?



Come on lah.. once kau buat salah orang terima lagi salah dan maaf kau, kali kedua boleh consider lagi, kali ketiga? keempat? keduapuluhsembilanratus kali???


Annoying lah annoying sangat. so please. jadi tolonglah. 


Kau jangan ingat orang diam bila kau cakap maaf beribu riban kali tah ke salah yang berrrrriban kali juga diam tanda setuju. eleh2 gatal pulak nak main2 diam tanda setuju. jadah. Orang diam sebab malas bergaduh, sebab menyampah sangat dah sampai tak tercakap nak marah kau pun tak berguna bimbang valcanoe dalam diri meletup padahal kau taktau membuak2 setiap kali kau cakap sorry sorry. esok buat lagi? motif?




Aku faham manusia tak terlepas daripada buat silap. Tapi nak ke kau ulang silap yang sama?? sekali buat silap itu forgiven/life's lesson/experience. kalau doploh kali? itu bodoh namanya dalam bahasa kasar.


Semuanya nak mintak maaf, esok lusa buat lagi, lama2 kau tau tak maaf kau tu basi. Dah takde value orang nak dengar, sampai orang tak sure kau betul2 maksud kan sorry kau, betul ke kau kesal, betul ke sedang berjanji tidak akan ulang silap yang sama lagi??






so please. jadi tolonglah.


aku harap maksud aku sampai.

 


p/s: sengaja aku letak gambar yang sama berulang kali. faham maksud aku?

p/s:atau sebab tercipta perkataan maaf, jadi kau tak perlu takut untuk berbuat kesalahan yang berulang?

6 comments:

anol cute ker..? said...

mintak sorry

sarahunny said...

@anol: erkk. cuba lagi.

Cherrie Pie Sweety said...

i believe in second chance but once only.. kalau still tak belajar and tak berubah, then tiada maaf bagimu heheheh

shazzy :) said...

akak, akak ckap byk kali shazzy terbayang amir raja lawak tu, IM SORRY~

sarahunny said...

@sis cherrie: yala sis, kalau byk kali rasa macam tak berguna je, orang tak appreciate pon

@shazzy: kahkahkah. dua2 watak comel

jawe said...

sorry Cherrie Pie Sweety =D