Tuesday, December 20, 2011

Pada-pada kawan manis tebu

Morning, Salam to all of us.



Masa aku kecik, mak aku pesan, "buat baik berpada-pada, tapi jangan buat jahat dekat orang" bila aku pergi sekolah, cikgu suruh semua orang berdiri, and tanya peribahasa etc, siapa jawab betul, dapat ler duduk, dan masa tu table mate aku dapat soalan "buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali" aku dapat "melukut di tepi gantang"

well, aku tahu maksud apa yang mak aku pesan, and apa yang kawan aku jawab tu. Tapi aku tak faham pun. What was pada-pada?. pada si dia? kepada senah? joyah? yes. itu perbezaan tahu dan faham.


Frankly speaking sebagai manusia yang lambat macam aku ni, umur 20 baru aku faham apa maksud pada-pada. Dan secara tak langsung aku faham apa maksud yang mak aku pesan tu.

Pada-pada bermaksud, jangan lebih-lebih. Biasa-biasa sudah. Sebab apa aku start faham? sebab masa umur 20 lah aku survive tanpa emak, kawan-kawan baik kat sisi. Baru aku faham apa maksud pada-pada dan jangan buat jahat. Masih buat baik tapi dalam kawalan.

Ive seen few scenarios in friendship. i just sit back and watch. I do nothing. Sometimes i laugh, sometimes i nod. Sometimes friendship turns to be so funny things, beautiful, sometimes it hurts.

Bila aku remaja pulak, masa tu aku SPM, mak aku pesan
"adik, kawan.. ada macam-macam kawan, ada kawan yang di tengah jalan je, ada kawan yang di simpang jalan, ada yang boleh bawak rumah, ada yang boleh tidur sebantal"

masa tu aku "what the heck simpang, rumah, jalan, bantal?"
then mak aku terangkan, ada kawan yang boleh kita hai hai.. tapi takde la sampai kita nak cerita semua masalah kita dekat dia, mungkin sebab takde chemistry, mungkin sebab kita kenal dia macam mana, mungkin sebab dia pun suka hai hai kita je, tak lebih, ada kawan yang kita boleh share semua benda, dan kita percaya dan sayangkan dia.



Sepanjang hidup aku menjadi kawan kepada kawan-kawan aku, macam yang aku cakap tadi aku nampak macam-macam perangai. Aku jenis manusia lembab yang buat kerja sendiri, dan aku tak kacau orang. Tapi pada masa yang sama aku takde la nak menyusahkan orang mintak itu ini and selagi boleh aku taknak sakitkan hati orang sebab aku ingat mak aku pesan.

Tapi who knows lah kan, kadang-kadang kita rasa kita okay je, tapi rupanya kita terlukakan hati siapa-siapa. Tulah kita tak sedar, sebab tu kena muhasabah kena recap, kalau tak dapat recap tanya orang yang bermasalah dengan kita tu apa yang tak kena. Mintak maaf dan berbaik. Dengan syarat kau mintak maaf tak ulang lagi, kalau ulang lagi tu memang mintak sidekick. Yang penting kata mak aku dan nabi kita,  sebelum tidur, maafkanlah semua orang.

 Orang cakap kawan biar beribu, yes that's true. Tapi jangan semua orang kau nak buat scandal.



Mak aku pesan lagi, "yang manis jangan terus ditelan, yang pahit jangan terus dibuang"
masa aku dengar ni pun aku "what .... i love chocolate mak"..
maksud dia, kau baru jumpa Leman tengah jalan tadi, berkenalan 20minit, borak-borak, Leman bawak porche, pakai rayban, senyum manis, cakap sopan santun, muka hensem orlando bloom, hidung pacak, kau jangan terus "weh, tadi kan aku jumpa mamat ni nama leman, hensem, baikla,. aku nak la jadi kawan dia, dia baik kot.. dia cakap dia tiap-tiap minggu bagi mak dia rm4000. baik kan? esoknya siap ajak berbuka puasa sama-sama dan etc.

yang pahit pula, hari ni kau baru start sem terjumpa seorang minah kerek, mulut nak pout lipstick merah hot red chilli, shades besar gabak, duduk sebelah kau, bergurau kasar dengan kawan-kawan dia, kau terus cop dia "byotch" or "sundal" or etc yangtaksesuaikanakkanakbaca.

Mungkin juga yang baik tu, sekejap je, yang pahit tu kita  baru nampak hari tu je. Kita tau keseluruhan cerita? tak kan? sebab tu kena berfikiran positif dan kenal orang tu dulu baru nak judge, baru nak cop, tapi kena ingat apa-apa pun masih dalam term "BERPADA-PADA"



Sebab mak aku pesan baru-baru ni, "adik, manis tebu takkan sampai ke hujung.." aku macam .. erhh. "oh tebu tu memang tak manis ke hujung-hujung dia?"
mak aku cakap
 "tak." "tebu tu mula-mula je manis, cuba adik ambil yang fresh tu, mula-mula memang empuk, manis, sampai tengah sedap lagi, hujung dia dah takde rasa apa-apa. tawar.".. "
maksud dia, adik nak berkawan(bercinta), mula-mula memang lah manis, semuanya cantik, tapi adik kena beringat, mungkin manis hubungan tu (kawan/cinta) takkan sampai selamanya. mak pesan sebab nak adik beringat, taknak kecundang"

that's why i love my mom. now mesti korang tanya kenapa mak aku sangat banyak berpesan? she's turning 70 next year, dia hidup lama, mak orang lama, banyak yang dia face masa muda dia sampailah dia turunkan semuanya dekat anak-anak dia, terutama aku anak bongsu/perempuan dia.
just a share, mungkin korang pun boleh jadikan pedoman kalau korang rasa boleh pakai. Untuk aku, ni lah guideline aku.

sebab apa aku rasa buat baik berpada-pada tu boleh pakai? sebab sayang, when you have no money, you fall sick, you are nobody, you're down; there you will know who your true friends are.

kalau masa kau takde duit, masa kau sakit ada kawan buat bodoh, tinggalkan kau, silalah angkat kaki.
sebab lumrah alam kata mak aku "kawan ketawa penuh meja, kawan menangis seorang diri"
sebab kau mungkin melukut di tepi gantang je, ada dengan takde sama saja.

tapi kalau ada yang tolong belikan 100plus, tapaukan nasi lauk ayam untuk kau masa kau demam, ada yang risaukan kau sorang-sorang kat hostel, itu kawan yang boleh tidur sebantal. =)

thanks for the read. take care. chow.

Thursday, December 8, 2011

This is cute

i watched The Holiday, and found this is cute. very cute.

Saturday, December 3, 2011

The Guy I am Into


the brain in making song
the sweet lovely notes
the smile
the cute baby face
the voice of course.

Buntal dan labu-labunya

Bukan 2 jalan macam dalam poem The Road Not Taken form 4 yang masuk SPM tu,
Tapi 2,3,4 jalan Buntal ada.


Daripada semua jalan Buntal pilih satu jalan ni, sebab Buntal nak yang terbaik untuk diri sendiri, untuk emak katanya. Tiba-tiba Buntal buat satu lagi andaian, untuk masa hadapan fikir nanti ada hasben, ada anak2, nak pulak masa tu living cost mesti kerajaan menaikkan macam-macam termasuk bil air, mintak petrol, minyak masak, majalah mangga, haih tak boleh jadi, sebab tu Buntal mengambil langkah untuk mempertingkatkan ilmu supaya tidak lah bodoh di kemudian hari, dan dapatlah menjamin sedikit taraf hidup, sekurang-kurang nya dapat membantu hasben dalam menrencana ekonomi keluarga dan masa tua kelak, nak harapkan anak-anak, kalau anak-anak aku berguna bertuah, alhamdulillah, kalau aku diduga anak-anak yang macam harem..mintak dijauhkan. Yelah Buntal sekarang dah pandai fikir ke hadapan, bila dah pandai tu fikir dia melebih-lebih pula, oh dia juga membuat perancangan yang teliti untuk mengambil lesen kerana Buntal fikirkan nanti jika sudah get married, jika Hasben sakit kena gigit lipan ke, nak pergi serang rumah perempuan yang suka kacau Hasben ke, haruslah naik kereta, haruslah pandai DRIVE! takkan nak serang naik basikal, nanti perempuan suka kacau rumahtangga orang tu tak respek wa. (eh kau tak ambil lesen lagi gila ketinggalan) yelah nak buat macam mana, kan dah bagitau kesedaran Buntal memang lambat sedikit.


Begitu panjang Buntal bercerita, padahal sebenarnya nak cerita pasal jalan yang Buntal pilih, selalu tersasar. Oh ye, Sebenarnya dalah hidup ni kita diberi pilihan untuk berbuat apa saja, dengan lead takdir dan ketentuan juga.. kalau takde takdir mungkin juga tidak menjadi, tapi Allah cakap kalau manusia itu tak ubah takdir dia, macam mana pun takkan jadi apa2. Eh faham tak? kiranya kalau orang tu nak kaya, tapi duduk bersila depan tv tengok cerita Fasha Sandha mengorat laki Nora Danish sambil makan cekedis yang kau pau adik kau punya dalam hati je dok sebut "nak kaya, nak kaya, nak kaya" pastu paksa mak kau doakan kan (doa ibu kan berkat dan dimakbulkan) kau ingat kau boleh kaya? mimpi lerrr. Yelah, tapi kalau rezeki kau buat macam tu Allah nak bagi kau kaya, kaya juga. Kuasa Allah takde had. Dia nak bagi boleh je. Tapi aku mintak jangan berharap sangat depan tv tapi tak buat apa-apa.

Memilih jalan yang satu ni agak tough bagi Buntal, sebab sebelum ni Buntal kat jalan sebelah sana nuh.. kerja hari-hari. EARNING MONEH BEBEH. moneh moneh moneh. Awal bulan je berseri muka Buntal.. Tengah bulan jangan tanya lah muka Buntal macam mana. Lagi buruk daripada orang sembelit 2minggu. Tapi sebab yes.. ini jalan yang Buntal decided, gedik-gedik sangat nak beberapa bulan yang lepas, jadi...haruslah habiskan apa yang dah dimulakan.

Mak Buntal sporting gila, siap bagi nasihat "kalau tak boleh tahan study, adik quit je lah" Buntal tak tau macam mana nak rasa masa tu, ada juga rasa disayangi terharu Buntal mak begitu sayang. Tapi ada jugak rasa cam nak nangis "emaaak.. i want this degreee mak.. untuk masa depan, please support me" Mak Buntal memang berkelakuan comel kadang-kadang, lagi comel bila Buntal paksa cakap "i love u too" mak akan cakap "i lep u. tuuuuuu"  selalunya "tuuuu" tu memang macam ketinggalan sedikit tapi tak mengapa.

ok bye.

Thursday, December 1, 2011

Kufur Nikmat, Sumpah Seranah

Kita hanya tahu mengomel saja, bila satu nikmat je takde kecoh seantero dunia, tak boleh berak, patah hati, hidup tak bahagia, hanya tahu nak mengomel, semua nak ngomel. 

Tapi masa kebahagiaan datang, masa time boleh berak dengan sempurna dan lancar, masa hati tak patah, takde pun nak bersyukur sangat kan?

Memang dasar manusia begitu. Allah itu cukup baik. Kau tak sembahyang, kau mencarut hari-hari, kau sumpah seranah dengan nasib kau, ada ke bala datang pada masa yang sama kau sumpah seranah tu? Tu pun tak reti nak bersyukur. Mengomel lagi, mengomel lagi. 

Kau dilahirkan jadi manusia sebaik2 kejadian sampai para malaikat pun mencemburui kejadian kita, kau dilahirkan ber Bin dan Binti, Kau pegang title bangsa melayu, kau duduk kat negara Malaysia kurang bencana, tu pun kau tak reti bersyukur, kau bikin lagi porak peranda adalah, negara islam tapi tak macam orang islam yang tinggal. Terasa? yes. patut. 

Bila masalah datang kepada kau, kau mengeluh macam kau sorang lah manusia paling malang dalam dunia, pernah kau tengok sekeliling kau? pernah kau tengok orang tak makan? pernah kau tengok orang tak ada kaki takde tangan? macam mana diorang survive? kau aku tengok hidup agak mewah je, cukup kaki tangan, cukup anggota badan, tak bisu, tak pekak, kemahiran yang Allah bagi berapa peratus je yang kau gunakan selebihnya nikmat Allah bagi kau tu, kau guna untuk sumpah seranah hidup kau, meratap nasib kau, sebab kononnya kau lah manusia paling malang kan?

Hidup ini bukan benda-benda mudah saja. Ada payahnya, Kalau masa muda ni pun kau tak boleh nak hadap, kau rasa nanti kau ada anak bini, dengan crisis kewangan lagi, dengan anak buat masalah, bini ugut nak lari macam mana kau nak hadap semua tu kalau sekarang ni derita kau sorang diri pun kau tak boleh nak tanggung?

Jangan jadi too pathetic lah. Wake up. Allah takkan bagi dugaan tu kalau Dia tahu kau tak mampu. Kau ingat Allah tu kejam ke? Sebab dia Tuhan, pencipta kau. Dia kenal kau lebih daripada diri kau sendiri. Jangan jadi bodoh, ada masalah sikit nak lari, tu pengecut namanya, ada masalah tau nak mengeluh je..selesaikan tidak. Please.

Allah kalau betul nak turunkan bala, nak bagi kau betul-betul rasa macam yang kau keluhkan itu, boleh je sangat.

Jangan jadi kufur dengan kebodohan sendiri, Allah sentiasa mendengar, kau mengadulah apa saja, free of charge, jangan bercakap macam orang takde taqwa. Nak salahkan hidup dan takdir, tapi dia tak sedar diri dia sendiri yang tak ubah diri dia.

Terasa? yes patut.