Tuesday, May 29, 2012

Perkara Random Tentang Perempuan - 4 Dummies

1. Fikir banyak dan lebih jauh


Dalam perbualan perempuan, banyak perkataan "nanti kan..." atau "what if..." atau "agaknya la kan..." atau kesemua di atas. Nanti kalau kawen kan.. nanti nak pelamin atas feri, nanti nak anak 14, nanti pergi shopping nak baju yang macam mana.. ha tu semua kena kira.


2. Suka berteman


Dari sekolah lagi, nak pergi tanda berteman. "awak teman kite pegi tandas..nanti kite pulak teman awak pegi tandas" sampai la sekolah menengah. Alasan hantu tandas menyorok dalam mangkuk tandas cerita tradisi nenek monyang zaman berzaman buat takut budak perempuan nak pergi kencing. Takgunapunyahantu
-Dah besar, still lagi nak berteman.. pergi kedai, pergi beli buku semua-semua lah. Perempuan memang macam ni okay. sebab tu kami kena kahwin awal. #tetibaje


3. Berangan


Fakta menunjukkan perempuan berangan 70% lebih daripada lelaki. eh ni fakta aku sendiri sebenarnya. AHAHA.


4.Tukar fikiran
Walaupun korang dah rujuk topic number 1, korang jangan percaya sangat dia akan state dengan pendirian tu, TAKDEMAKNANYA. Hari ni bangun pagi awal nak beli mekdi katanya, tiba-tiba dia bawak balik kenirojers. Dia boleh berubah fikiran seminit macam tu je.


5.Emosi


Ini semua orang tahu, bila kuat marah PMS dipersalahkan. Emosional adalah salah satu spesis dalam keluarga PMS fyi hello. Bukan senggugut semata-mata. Kadang-kadang yeah menyampah jugak la kan.. takkan every period nak marah, lepastu salahkan hormon. Kau ingat orang tahan nak layan marah kau setiap bulan? so control. Orang lain pun ada perasaan jugak. (talk to self)


6. Melebih-lebih


Merujuk kepada perkara di atas, perempuan ni emosi. Bila ada kawan dia boleh jadikan kawan dia tu kawan baik dalam seminit pertama kali jumpa je. Lalalalalagelakgelakhepihepi. Dear, sayangss, darling even bukan lesbo, tapi bila bergaduh perkataan sayang jadi bitch, dear jadi deer, darling jadi devil.
Well...
"perempuan ni bila baik, sayang dear dia panggil, bila tak suka ambik setempek bitch kat muka masing2"



7. Perhatian
Kalau korang bercinta, macam mana bunga-bunga kau buat GF kau rasa setahun lepas, macam tu jugak GF korang expect feeling bunga-bunga tu dari korang. Bukan dah duduk kat comfort zone buat dek je. Lepas tu jangan bz BBM tak pun layan aplikasi 145aksara bila keluar dating.


8. NotSoLesbo


 Suka tengok perempuan cantik selain daripada tengok Henry Golding
This is true. Tengok dan berangan like "apalah perasaan jadi cantik"  "cantiknya dia.. untungla"  kami bukanla lesbo kalau cakap macam tu.


9. Kebanyakkan perempuan cepat perasan
Aku cakap kebanyakkan okay? tak semua. hewhewhew. eh. Kadang-kadang ada seorang hamba Allah lelaki yang sangat boleh-tahan-hensem cakap baik-baik dengan perempuan tu, layan elok je, dia rasa biasa je sebab memang dia layan semua orang baik demi menjaga silaturrahim di atas muka bumi cewah ayat aku..tapi this girl dah sms bffffffffsszzz cakap yang "Weh aku rasa dia minat gila kat aku"


10. Merajuk
Ini pun merujuk kepada topik number 5. Rasanya boleh sorang-sorang juara Merajuk Championship peringkat sekolah, daerah, negeri semua perempuan menang. Baling apa? henfon.. setakat henfon dengan ibu jari kaki je dari tingkat sebelas ke bawah. takde hal bro. Inikan pulak nak baling korang.


11. Sometimes she says NO, she means YES
Ini merujuk perkara 10. Kan selalu merajuk cakap "takpe, saya tak kisah. kbai" itu bermakna tak ok. Tak payah nak dungu sangat kalau dia reply macam tu konon dia happy kau boleh buat taktahu.


12. Perangai Berubah
Dia boleh jadi sangat garang gila dengan orang yang dia rimas, tak suka, menyampah, bosan etc, tapi boleh jadi manja gila lentok sampai korang geli dengan orang dia sayang.


13. Harus Setuju


Pernah tak your GF tanya banyak kali "BB, mana nak beli baju A ke baju B" Korang cakap A. Lepas tu dia tanya buat kali ke lapanbelas "Yang mana eh, A ke B nii..." Cuba korang jawab B pulak, mesti terus dia bawak pergi kaunter dan bayar, Sebab sebenarnya dia suka yang B, cuma nak ada orang sokong dia yang B tu pilihan yang tepat. Taknak nanti tak rasa bersalah sebab salah pilih, and korang boleh jadi salah satu punca yang boleh dipersalahkan kalau nanti baju tu buat dia nampak gemuk ke, huduh ke. Tu je.


14. Cepat Terpengaruh


Bila tengok orang cantik pakai tudung octopus pun diorang rasa diorang cantik, diorang terlupa prinsip orang cantik pakai apa pun cantik. They need mirror. Tapi takpe semua orang cantik. =.=,  tengok iklan susu boleh buat diri sendiri jadi cerdik terus beli lepas tu try buat add maths masa form 4 dulu nak test power susu tu.


15. Superwoman wanna be


Dia selalu kelam kabut, dalam kepala dia nak buat 10 benda 1 masa. Sambil sapu sampah boleh menyusu anak, sambil tu pasang telinga ceramah dekat wanita hari ini, sambil fikir nak masak apa dekat laki, sambil list down barang nak beli weekends, tukar lampin anak sambil nyayi lagu tiga kupang saku penuh padi enam ekor burng masuk dalam kuali.


16. Good in talking
Sebab tu perempuan juara bab berleter, kalau marah pasal perkara B, boleh terlink sampai ke perkara Z tahu? Tengah borak pasal sipolan tiba-tiba cerita topik lain dan cerita pasal sipolan tu tergantung macam tu je. Kamiiiiiiiiii, multitasking!! (gerak power rangers)


sebab kami special apa


4 comments:

syana ~comelstory~ said...

100 % betul... mby ad yg tertinggal lagi.... suka sangat yg last tu.... betul2 belaka

oshinz said...

kahkahkah.. perkara paling last tu setuju. tapi selalu kalo ngan member paling ngamla.

naim iman said...

setuju jugak the last thing.haha

sarahunny said...

hahaha saya perempuan.. (menulis sambil terasa sendiri) tsk