Monday, May 14, 2012

Perkara yang tak boleh diduga

Pagi tadi aku fikir nak bangun awal, nak basuh baju, nak buat breakfast untuk perut sendiri(which is the most happiest thing to do for myself) bila all done feeling macam dekat rumah lak konon, anyhow hostel tetap hostel.




Tiba2 aku bangun pun tak berapa nak awal, tapi kerja2 pembasuhan dan pembuatan breakfast berjalan lancar.. kau gila tak makan? aku mana boleh tak makan.

Tapi timing yang aku bajet dah lari, dek kerana aku berangan atas katil lama sangat bersama selimut lembut hari2 mintak dipeluk. Aku layankan aje.




Memang hidup ini kadang2 tak macam yang kita rancangkan, ada je benda terjadi. Tapi macam kes aku tadi.. sama ada aku betul2 manage diri aku sendiri like "hey selimut.. i dont love u this morning. so bye" get up and buat kerja seperti yang dirancangkan.. so timing aku tak lari. ATAU. Aku still get up.. seperti yang aku plan.. but then tiba2 aku tergelongsor di dalam tandas (ya u know malang tak berapa nak berbau). So timing aku lari jugak. Sebab takdir, ketentuan.. dah tertulis.

Aku tak boleh brag "oh i love this man, this man.. nanti aku kahwin dengan dia anak 18, kereta 8 buah, rumah tingkap 80" sebab nanti entah2 abang jual sayur ke jodoh aku, pakcik bawak bus rapid ke? erkk. i mean who knows.

But so far, aku ada plan aku. Apa akan jadi aku tak tau. Mungkin hari ini aku benci kau gila2.. nanti entah tiba2 sayang nak mampus kat engkau. Aku taktau.

Memang pada dasar kau rasa tak puas hati macam mana kau geram mtv karoke takde kaitan dengan lagu. Ade ke lagu desperado..why don't u come to your sense...ada 2 orang cowboy main tembak2 malu2.. sembunyi2 balik tong? apekah? gay game?

back to topic, tapi.. hidup berubah, manusia dan fitrahnya berubah.. kita ikut arus ke.. tak ikut arus ke.. kita kena tetap teruskan hidup. Macam kau bawak kereta atas highway yang besar..kau tak boleh berhenti tengah2 jalan.. nanti mati kena lenyek dengan lori balak. (tiba2 teringat final destination 2) Or else kau tak kisah nak bermalam kat highway tu seumur hidup kau semata2 kau dah give up dengan hidup,  berumah tepi highway dah bermalam dengan hantu highway karak. Eh apekah?





 Sekali kau sesat pun.. kau still kena teruskan jalan, cari signboard untuk bawak kau ke tempat yang kau nak pergi. Kadang2 kat separuh jalan.. kau terjumpa shortcut yang sangat membantu, kadang2 shortcut tu macam menipu yang buat kau rasa perabeh petrol je. Kadang2 simpang siul tu mengelirukan macam signboard kat putrajaya ni (yang kau rasa nak mencarut...tapi tak baik mencarut nanti masuk nerakewww.) sebab tu kau sesat banyak kali sebab tak belajar dari kesilapan, tak beringat dan taknak perbaiki.






coz, life's like that..face it or kill yourself. eh tak baik





tetiba



ps: kadang nak je aku cabut signboards yang ada sebab buat aku lagi keliru.. tapi..

No comments: