Friday, September 14, 2012

Cara-cara nak mengelak Mamat Legam (For Ladies)

Kehadapan rakan-rakan perempuan sekalian, sebenarnya aku baru teringat nak share beberapa cara untuk kau orang avoid orang yang menakutkan, ianya takdela 100% aku claim selamat. Tapi insyaAllahtak encourage situasi kau orang dengan stranger yang tak dikenali tu kepada keadaan yang kau orang taknak.

Sebenarnya, aku merujuk banyak kepada Awang Hitam, tapi aku tak suka guna term tu sebab aku bayangkan burung gagak pandai bercakap lepas tu jahat. Lalu aku suka guna Mamat Legam yang aku syak kalau google translate pun tak jumpa HAHAHAHA, jadi tiada istilah racist di situ yang akan menimbulkan perbalahan. yay!

Sebenarnya kan, aku dan beberapa kawan rapat dekat sini tiadalah hot, kau jangan ingat kalau diorang ngorat kau tu bermakna kau hot sebab kau dingorat oleh foreigner. FOREIGNER weh! Ala, kita pun kalau dekat negara orang kira jadi foreigner, takde apa-apa pun yang best pasal diri kita. ye dak? I mean, semua orang boleh jadi foreigner, takde apa yang nak dijakunkan.

Diorang ni, kau hot ke, tak hot ke diorang belasah je.. lagi-lagi yang ada misi datang ke tempat belajar kau, atau yang kau jumpa dekat mall tepi jalan, or terserempak dalam lif. Aku tiadalah anti dengan diorang ni, ada je yang baik dan berkawan dengan ikhlas, tapi apa yang aku perasan, kebanyakkan main-main dan ambil kesempatan. Kalau ada 50 orang Mamat Legam, hanya ada 1 je kot yang betul-betul baik. Seriously.
Diorang datang bukan dari satu tempat, ada yang islam, ada yang islam pun tak boleh pakai, ada yang betul-betul baik jenis tak gatal pun, tapi hmm susah sikit nak jumpa, kau takyah susah-susah cari lah kay.

Tengok pendahuluan dah 4 perenggan.



JANGAN PANDANG
Kalau dah terpandang sekali, okay STOP. Jangan start eye contact, i see you, u see me. NOT! please pandang tempat lain, lagi bagus pandang bawah, kalau nak pandang depan make sure muka korang masam betul macam kena senggugut, haih selalu guna alasan marah boyfriend sebab PMS kan... aplikasi la kat sini.
Sebab apa, berdasarkan pengalaman, once kau start i see you, you see me FIRSTLY, dia akan tanya "hey, how are you?" dan kau akan jawab "fine, thanks" selepas tu akan ada conversation lelaki jahat versi gentleman "what are you studying, how old are you bla bla" dah conversation hari itu macam indah dan penuh dengan gelak tawa, katakan masa tu dalam bus bila dah sampai destinasi nak split apa kau nak buat kalau si Mamat Legam mintak phone number?Secara psychology nya, kau tak pandang dia segan sikit nak start pape, walaupun diorang ni memang tak tahu segan.



JANGAN BERI PERSONAL CONTACT
Alamat rumah, tunjuk rumah kat mana, phone number, toksah gedik ah nak bagi. Kau nak ke malam-malam dia mabuk ketuk pintu rumah kau dan ragut benda yang paling berharga dalam diri kau, tolonglah jijik sikit.
Kalau dia bagi phone number dia, kau buat-buat je la save, tak pun memang kau save, tapi jangan la pegi miscall, kalau dia suruh call untuk dia dapat number kau masa tu, cakap kredit takde. Nanti-nanti kau call.
Kalau yang tahan kau tak bagi keluar lif sebab nak phone number kau (kes aku), kau randomly bagi phone number sape-sape dalam phone list kau yang memang tak guna dia mesti call kan? kau cakap la phone tak cas ke etc, bukan apa masa dia tak bagi keluar lif, dia tahan kau tak bagi keluar aku cakap masa tu muka kau macam takde darah dah tau, lagi sakit dalam lif tu kau sorang je tinggal. Otak kena cepat compute sikit nak selamatkan diri.




SAY, IM RUSHING.

Let say ditakdirkan kau terjumpa lagi si Legam yang sama even kau nampak semua sama tapi one day this legam cakap "hey,,.. you promise me to give me your phone number ha?" kau cakap je "sorry2.. im rushing bye" pastu kau lari la.. kena la tunjuk dengan real.












PHONE!
Let say, kau termasuk dalam lif yang ada geng ni, kau syak dia asyik pandang-pandang kau, jadi kau rasa kalau kau terbagi eye contact pun mesti dia  start perbualan kan, keluarkan henfon, pergi telefon orang yang memang akan angkat telefon, kawan baik, mak, abang, boyfriend, bff, cakap  kat diorang kau call sebab nak selamatkan diri je, tapi expression kau kena control sikit, kau kena buat gelak-gelak happy, jangan cakap perkataan yang kau agak diorang akan faham. Kalau diorang tak angkat atau kau takde kredit la kan, kau buat-buat la cakap dengan sape-sape, buat-buat je. Janji kau selamat. Psychology nya, orang takkan kacau kita tengah calling kan, lagi-lagi kalau kau cakap melayu kuat-kuat dalam tu macam tak kisah kehadiran diorang.




TIPU

Please menipu, tipu course kau, tipu faculty kau apa, tipu umur kau, tipu nama pun boleh. Tak perlu kau bagitau semua betul, bukan untung apa-apa pun.












Diorang gatal tahu. Kuat clubbing, DAN diorang suka pancing perempuan melayu dengan duit. Yes, siapa tak suka duit, dan diorang ni banyak duit. hidup mewah. banyak agenda diorang datang sini.

1.Buat duit palsu
2.Dadah
3.Jual anak dara jadi tak dara


Bila kau dah baik dengan dia, dia ajak datang rumah. ATAU, kalau dia perasan kau liat sikit, diorang swap sikit je black soap kat kau, terus kau terpedaya.Apa black soap? aku dibagitau, black soap adalah sejenis sabun yang berwarna hitam berbentuk sabun buku, tapi dah dijampi/spell, once kau kena kau nak ikut cakap dia je, kau rasa dia lah paling hensem dalam dunia lagi hensem daripada Owen. Aku tak pasti kesahihan sabun ni, tapi pakcik taxi pesan kat aku macam tu, anyhow tak salah lebih berhati-hati kan?

Diorang akan bagi kau macam-macam kau nak, handphone, duit blabla, sampai kau lentok kat dia, tapi one day  dia akan suruh kau jadi keldai dadah, tolong dia hantar duit palsu dan ugut benda-benda yang dia dah bagi dekat kau. Masa tu baru kau tau love ke lust. Mula-mula dia memang baik, tapi lepas tu kau kena balik, takde siapa buat baik tiba-tiba for FREE girls.

Kau jangan ingat kau pakai tudung kau terselamat, TAK. Macam aku cakap tadi, diorang tak kisah pun kau hot ke tak, lagi best kalau kau nampak naive je, muka baik-baik je. Jadi lebih baik jangan start langsung even any HI dengan puak ni.



tak pun kau cakap je macam pakcik ni.


hey! im serious. 

Ini just a share. Take care my dearies! love love.







3 comments:

NabiL aTtaBoY said...

alhamdulillah...ada pengisian blog sebegini...semoga teman2 keluarga bangsa agama kita tak terpengaruh dari mamat legam 49 dari 50 ni...

sarahunny said...

well. thanks for dropping here. :) hati2 la, tak kira mana2 strangers pun. kay.

Anonymous said...

hahahaha.......
buat rilek je......
sebab diorang ni jenis mulut keluar gula......