Wednesday, December 26, 2012

Kita selalu tanya "kenapa"

Blog ini masih di tahap hina sebab aku edit-edit lepas tu gelabah tak lawa. Tengokla aku rajin aku buat elok-elok. :)


Kecil-kecil dulu, bila mak larang kita mesti nak tanya 'kenapa? " bila mak jawab kita tanya balik.. "tapi kenapa?"


contoh, jangan kepit kuku tengah malam, nanti rezeki tak masuk
kita akan tanya "kenapa?"
kita akan dapat jawapan macam ni "sebab nanti rezeki tak masuklah. tak elok"
kita tanya balik "tapi kenapa? kenapa rezeki berkaitan dengan kuku? kenapa??"


kuku=rezeki?  ?????





ada lagi satu larangan orang tua, jangan sapu tengah malam, nanti rezeki tak masuk.
"hah? so kalau aku sape sampah tengah malam, longgokkan sampah tepi pintu, semua rezeki aku tepi pintu la ni? bergantung kepada size sampah, lebih besar sampah di waktu malam, lebih banyak rezeki anda"



tu masa kecik, banyak benda tak tahu. Bila mak bapak larang kita tanya why why why. Tapi dalam bantah-bantah kita, tak pernah kaji apa sebenar disebalik 'tahyul' yang mak bapak kita tak bagi sangat tu. 



Sebenarnya tak bagi kepit kuku tengah malam, takut jari kau terluka, sebab dulu-dulu pakai pelita minyak je, bukan lampu terang benderang malam-malam, pastu tak kose mak bapak kau nak layan kau kalau kau teriak sebab sakit jari yang kau kepit sendiri. Mak bapak banyak keje lain lah. hahaha.

 Kalau bab sapu tengah malam tu aku taktau sebab apa. Tapi aku rasa mungkin masa tu ada malaun tu suka sapu sampah tengah malam lepas tu bukak pintu nampak hantu, tak pun sapu sampah terkena adik sendiri baru nak meniarap lepas tu adik tu meninggal sebab habuk masuk dalam peparu, jadi orang tua buat larangan 'jangan menyapu malam-malam, nanti rezeki tak masuk" kenapa sering dikaitkan dengan 'rezeki tak masuk?" sebab orang tua kita dulu-dulu susah nokkkss. tak masuk rezeki tu ibarat sesuatu yang paling tidak dikehendaki.




Sebenarnya sama jugak dalam agama kita, tak boleh makan daging bahbi, tak boleh minum arak, tak boleh buat zina. Dah dilarang awal-awal. Mestilah ada sebabnya. Jangan le kau gatal nak buat jugak.


Memang la adat manusia kalau yang dilarang sangat tu lah nak dibuatnya, kalau boleh nak bagitau sekalian alam, post gambar tengah minum arak, bangga nya. Aku pun taktau nak cakap bangga ke banggang. Agama kita larang bukan saja-saja, tak bagi kau zina sebab taknak kau lahirkan anak entah sape-sape, dapat penyakit ke, anak takde bapak ke, macam mana kau nak sara anak kau kalau sekolah pun tak habis? Tak bagi kau minum arak sebab kandungan dia pun berbahaya, bila kau mabuk tak pasal-pasal kau buat silap yang kau tak sedar. Semuanya.. ada sebab.


Jadi, macam mak aku kata.. tak salah buat baik. Buat baik tu mudah. Ikut je. Kalau kau nak rompak rumah orang susah weh, kau kena plan betul-betul, kena cari pistol, senapang, parang, kena panjat pagar malam-malam padahal orang sedap tidur, tu tak termasuk perasaan nervous. Caih aku cakap macam pernah merompak. Kalau kau nak buat baik.. kau bentang sejadah, kau buat tahajud ke, doakan untuk mak bapak kau, dapat pahala. Lepas tu tidur lena.




Lepas tu another larangan yang Allah tak suka iaitu jangan mengumpat. Orang kata kalau mengumpat ibarat makan daging saudara sendiri, yup true, secara tak langsung bila kau mengumpat kalau kau perasanlah kan.. lagi mengumpat si A, lagi kau bencikan si A..tahap kebencian kau pada si A lepas kau mengumpat lebih tinggi daripada semalam before kau mengumpat dia. See... ada sebab kan? 

Sebab..
Kita manusia diberi pilihan untuk kebaikan atau keburukan, dosa pahala tak jatuh sedebuk depan kau. Selagi belum nampak.. belum sedar. 



5 comments:

Ejam Ejam said...

like this entry. n i love ur mom. love u mom.

teah said...

A good post to read early in the morning :)

Betul juga sebenarnya, lagi kita mengumpat org tu kan, lagi sakit hati kita kat dia. Instead of kalau kita buat xtau je, lama2 perasaan busuk tu akan hilang. I pun perasan benda tu.

Thank you for sharing!

sarahunny said...

@ejam: my mom. MY.

@teah: :) true2, ure welcome. saya juga ingatkan diri sndiri..

Ejam Ejam said...

is that a joke?

zie marziah said...

best entri ni:)