Sunday, December 30, 2012

Sejuta Penghargaan Kepada Seluruh Surirumah

Kata orang, kita takkan faham selagi kita sendiri tak lalui perkara itu yang sebenar. Betul lah itu. Semenjak aku cuti semester ini, dah semenjak rasa diri ini dah nak tua aku rajinkan lah tulang-tulang aku buat kerja rumah. Dulu aku tak rajin pun habaq hang, pemalas ya Rabbi, tidur, online, duduk bilik, merap mak nak makan macam-macam, sapu sampah pun ala kadar, sidai kain dah membebel. Tapi menyedari diri ini yang dah tak berapa nak muda, macam ni ke aku nak jadi bini oghang nanti? blerghh. Boleh dikatakan cuti kali ini 80% kerja rumah jatuh di atas bahu aku. HA. AMBEK.


the cutest housewife of all! anyyoyoyoyo


Mula-mula tak sampai 5 hari aku dah rasa 'urgh penat gila tidur tak cukup" (ceceh) namun aku percaya alah bisa tegal biasa. pftt.

Bangun pagi subuh, lepas subuh kena gather semua baju kotor, make sure semua clear, letak dalam bakul, masuk dalam machine, tekan-tekan, (nasib la sekaghang ada machine, orang dulu-dulu kena sental manual, aku taktaula macam mana derita orang dulu-dulu) . Kemas bilik, sapu sampah, cuci kipas, mop lantai, kemas-kemas, lap tv, cuci kipas depan pulak, tepuk2 sofa, sapu seluruh rumah, masa ni dah fikir-fikir nak masak apa tengah hari karang.



Pukul 11 ke atas, readykan ayam, ikan, tenung ikan tu tanya dia sudi dimasak apa. Sebab tempoyak berbalang-balang, seminggu tu 3-4 kali orang kat rumah aku makan tempoyak, hari ni ikan tempoyak, lusa ayam pulak. HAHAHAHAHA. Lepas tu ikan goreng, kalau rajin aku buatlah ikan masak sambal, kalau pemalas syaitonirrojim malas nak bergaduh dengan ikan goreng letup letup, aku bakar je ikan tu, buat air asam, paling senang buat singgang, campak setengah jam siap lepas tu aku kodek-kodek kaki. Banyak la kau aku nak kodek kaki, lepas tu kena kemaskan dapur kalau tak mak aku bising, cuci dapur, lap lap sampai kilat, cuci pinggan bekas-bekas kunyit, part ni kalau cuaca panas, kau kena sedih sikitlah kat dapur. Pesen aku tak suka dengar mak bebel, nanti aku jadi moody..jadi aku akan buat sebelum mak cakap, ayat mak aku selalu cenggini

 "adik.........., tolongla buat elok2, nanti orang minang tengok dapur orang balik terus baru tau" ha yeke..kenapa pulak orang nak check dapur kan, "sebabnya bersih dapur bersihlah pemakanan, dan cara orang tu kendalikan semua benda, benda nak masuk perut takkan yang kotor" ohhhh.




Kain dah siap, sidai kain..rasa macam Cinderella pulak. Dah almost semua clear. Masuk bilik tak lama perform zohor, lepas tu kau rehat-rehat tiba-tiba lepas rehat kau tengok sinki penuh balik pinggan, ok basuh le. Hey aku berkira okay!


Kain dah kering, ambik jemuran, lipat sambil tengok drama.

Jadi, aku nak buat penghargaan kepada seluruh suri rumah termasuk juga emak aku, aku kagum tahu, tu yang bekerja balik nak settle semua benda ni lagi, nak layan anak nangis lagi, suami lagi, fuhhh. Power power. Engko jangan ingat "ala surirumah JE" penat tahu, kalau kat office tu penat otak, tapi bontot kat kerusi je, surirumah penat tenaga, tu tak termasuk kalau suri rumah tu senggugut ke, sakit perut ke, migraine ke. Double penat tahu.  Silalah hargai each other. :)

Kau ingat senang ke?
Aku dah baca ni banyak kat twitter, jadi aku taktau nak retweet siapa. Bunyinya macam ni "perempuan belajar tinggi mana pun ke dapur jugak, tapi pendidikan dia tu menentukan besar mana dapur dia" so u think.

Gotta go. xoxoxo. bye.


4 comments:

An Fanisha said...

huhuuu.. ak nak terasa bleh x? T_T waa aku mls gak,cmne nk kawen ni.. .

teah said...

First time dengar pepatah tu, tapi betul jugak. Memang akan ke dapur, tapi dapur macamana tu, kita yang decide :)


sarahunny said...

@kinah: ahaha ayoook kinah tak tauuuu..!!

@teah: kan..!! :)

aSmiDar said...

Ha..tau dah kan..sentap je ngn org tak hargai surirumh ni kn..hohoh