Tuesday, April 24, 2012

Monday, April 23, 2012

Robot tetap robot

User: Cleverbot yang tak clever, boleh pinjamkan duit tak?

Cleverbot: I, I , I just don't understand!

User: Boleh pinjamkan aku duit tak?

Cleverbot: Pegang lah.

User: Aku nak pinjam duit boleh?

Cleverbot: Tak boleh.

User: Boleh laaaaa.

Cleverbot: Tak boleh jugak.

User: Ala kedekut la.

Cleverbot: Jimat la syg.

User: Semalam beli skirt. Pastu duit habis.

Cleverbot: Ok.

User: Ok je?

Cleverbot: Awak nak suruh ape.

User: Kan mintak pinjam duit. Lupa la tu.

Cleverbot: Kakak anda ade?

User: Bye.

Cleverbot: Why do you always say bye?

User: Coz I hate you. Forget me!

Cleverbot: Really?

User: Yeah. So goodbye.

Cleverbot: Goodbye. Take care.






That's why we need human. Manusia mencipta perisian etc. Sebijak mana manusia mencipta.. takkan dapat tandingi ciptaan Allah SWT yang mencipta manusia itu. 


Tak guna punya robot. 

Sunday, April 22, 2012

Kawan datang dan pergi

Friendship pun ada pasang surut. kadang pasang dia surut pergi.. kadang2 surut pergi tak pasang2 dah, yang pasang kadang2 surut terus sampai kering laut gamaknya.

Aku taktau kenapa.. tapi salunya orang yang penah hadir dalam lorong hidup aku, kat lorong gelap ke, cerah ke, lorong bunga2 ke, lorong ada tikus ke, aku hargai. Kau jahat, baik, manja, comel, alim, hensem, kacak, cantik, hot, semua aku kawan selagi tak berperangai annoying, maksud aku.. selagi tak mengorat or yang ambil kesempatan. eleh mcm hot ada orang nak ngorat. pheww.

Oh aku anggap tahun 2012 so far, tahun surut aku. Boleh jugak nak cakap tahun kawan berlalu pergi, dari pelbagai background, dari macam2 masalah, dari macam2 cerita, and ada sebab sendiri. Atas sebab peribada mereka nak berjauhan, dan sebab peribadi aku. Takpelah.

Somehow aku realise dalam hidup ini memang friendship yang banyak teman kita selain family. Kau pegi tadika main tanah liat sama2, kau masuk plkn lari padang sama2 (which is i hate), kau masuk kolej, dannn kau kahwin life partner kau akan ambil alhi tugas kawan kau.. and pikul tanggungjawab yang lagi besar. eh aku taknak cerita pasal marriage.

Is it friendship macam mana sekalipun someday akan habis? akan terpisah jauh, sepi macam tu. Is it memang akan berkekalan sampai anak cucu, contact lagi dan pergi berkunjung ke rumah masing2 di hari raya mulia riang ria makan biskut cornflakes pastu nak jodohkan anak masing.. ok ini drama melayu. stop.

Is it friendship akan stop bila salah seorang daripada kita terbuat salah, membuat salah, sengaja buat salah yang tak boleh dimaafkan, sebelum rosakkan lagi hubungan tu baik berhentikan saja?

Is it memang sebenarnya friendship tu akan habis macam mana pun tapi sampai dia temankan jasad kita di kambus tanah dalam liang sempit dengan bacaan indah ayat-ayat Ilahi?

Aku taktau. kata orang kita hanya merancang.Nak plan..dua bakul pun kau boleh plan. Usaha, doa tawakal tu lah. tu pun kalau masing2 anggap friendship tu penting. kalaulah.

=)

Thursday, April 19, 2012

Saiko Hati

"ala standard lah tu. kalau dah benci..bagi bunga pun kau marah..kalau dah sayang berak atas kepala berkali2 pun takpe."

Tuesday, April 17, 2012

In denial...

mukaddimah
Bila aku dah macam semangat konon nak buat assignment, tapi macam blur taktau mana nak start. namun aku percaya kalau dah start nanti aku akan ketagih nak siapkan itu satu sifat yang bagus.






pendahuluan
Tapi sebab aku fikir aku langgan internet bukan untuk buat assignment only, aku bukak beautifulnara, youtube dan melakukan kerja2 haram seperti mendownload lagu2 yang macam konon best. Aku borak2 dengan rakan aku yang tak reti cakap melayu tapi nak cakap juga seriously geli perut sekejap. Lepas tu kau teringat aku teringat kat hostel hari tu macam berkenan nak download satu movie tapi sebab nak harapkan quota p1 yang sedikit tahi dikemudian hari, aku decide nak download kat rumah saje. Tapi kecewa betul lepas mak aku hasut dengan sengkuang mencicah air belacan dengan masakan emak yang sangat2 sedap tekak dan perut. Ok ini kelihatan macam tiada kaitan. Maksud aku kat sini... bila emak masak sedap kau lupa dah benda kedua terbest iaitu mendownload movie..gara2 masakan mak kau dan enak empuk kat rumah. faham dah?






pendahuluan 2
Ternyata zaman students yang aku rindu masa kerja dulu adalah palsu semata-mata. Bila aku belajar balik ni its like "apa yang best sangat?" oh oh ada lah best sikit. CUTI. kalau kerja kau jangan harapla nak dapat cuti seminggu full tanpa bos kau potong gaji kan. Ha, tu je la kelebihan jadi student.. selainnya kau merengek mintak duit dari emak ke, kau berkira-kira nak keluar rm25 beli kasut ke, nak merasa mcD hari-hari bikin kau gemuk ke, tu semua kau kena kira. or else hujung bulan kau kena ada sesi kaunseling dengan omak tentang perbelanjaan dan pengurusan wan kendiri. Ini setiap bulan tau bila mana kau mintak duit kali ke ___. 








pendahuluan lagi sekali


Masa kerja dulu kan.. aku balik jalan kaki. Dah terer dah lintas jalan, mula2 dulu malu2. Lepas tu tak malu dah. Mula2 dulu pakai heels. caih. Lepas tu sebab aku fikir nanti kalau aku tersungkur kat tengah jalan, lepas tu ada lori laju, belakang lori ada bus, lepas lori langgar aku bus pulak lenyek. Jadi sebab seram sangat pakai heels nak lintas jalan besar aku pun dengan sedar diri pakai flat je pergi kerja. Sampailah lunyai flat tu. Beli satu je dah la. Itu la flat nak pergi jusco, klcc, itula nak bawak pegi pejabat. Lepas tu koyak aku beli baru. Dengan duit aku. bangga okay?








klimaks


Bila duit tak berapa nak banyak, aku kurang makan. Bila aku kurang makan kononnya aku saiko diri aku sendiri nanti kurus le kurang makan. Aku pun naik timbang, dah setahun aku tak naik timbang. Aku pun naik la. Ok. berat bertambah. Terima kasih timbang. Aku saiko diri aku lagi sekali timbang tu mesti rosak punya. Aku suruh emak naik. Ok berat emak sama je dengan sepatutnya maknannya timbang itu tak ______(isi tempat kosong aku tak sanggup)








peleraian
gambar ni macam takde kaitan sebenarnya


Korang tahu tidak feeling try baju2 lama? tahu? Dia macam "eh eh baju ni ada lagi lerwwwww lompat2 depan cermin. Pastu aku pun pakai dua tiga helai. Ini aku tak faham kenapa baju ni longgar dari sebelum ni. Apa dah jadi? Nescaya aku gembira.. tapi perihal timbang tu memang aku tak boleh terima sebenarnya. Tak guna punya timbang aku baling jugak kat pokok kelapa satgi.








penutup  belum habis
moment yang memang aku enjoy


Tapi anyhow, aku menyimpulkan kesimpulan bahawa enjoyla setiap moment di mana tempat kau berada. Aku pun taktau kenapa tiba2 penutup macam tak berapa nak ada kaitan.. buat2 je lah faham. Sebab kan (sambung ayat tadi) kalau kau tak ejoy yang kau ada sekarang kau dok sibuk rindu masa lepas, masa student la masa sekolah ke, percentage untuk kau kembali ke tempat tu agak tipis, jadi tskk rugi kan? enjoy je la apa kau ada sekarang maksud aku bukan enjoy duit, tapi bersyukurla whatever or wherever kita..sebab nanti kita akan sangat rindukan moment itu dan ini.






penutup betul2
hai baby.

aku taktau la korang faham ke tak, jika ada reader la itu pun. hahahah. Happy days everyone! bye