Sunday, July 29, 2012

"Saya bukan nak jual punya kak"-Peniaga Annoying

:)

Kadang-kadang, kita faham peniaga-peniaga ni mencari rezeki, Ye kita semua faham jangan risau. Sebab tu skirt cream RM60 tak sampai hati nak mintak kurangkan sampai jadi RM55 pun. See kita ni hidup bertimbang rasa antara satu sama lain. Kena faham tu.


Peniaga makanan

Beberapa hari terdekat ni, aku dengan puan Emak selalu jugakla ke bazaar, kadang-kadang aku ni kena tipu jugak dek tengok makanan tu macam sedap tapi beli puihh tak sedap langsung, tapi aku tak blame akak tu sebab aku anggap dia berpuasa. Tapi macam mana kuih yang dah basi? dah masam? hangin la jugak aku. Macam ni, konsep membeli adalah konsep win-win situation. Awak tak boleh nak kaut untung dengan jual kuih muih basi yang awak jual semalam tak habis, tak baik macam tu. Ini kerana orang bayar awak sejumlah wang dan menaruh harapan yang tinggi pada kuih itu. Tu belum masuk bab jual air tembikai letak air sirap banyak daripada tembikai, saya nak air tembikai bukan sirap. Rugi sangat ke kalau letak seperti sepatutnya? Well, i wish korang cepat2 lah kaya.



Beggar

Kenapa nak letak beggar dalam ketegeri peniaga? tak. ni beggar yang datang kat meja makan tu. Aku panggil beggar. Pernah tak kau duduk sedap melahap double cheese burger dengan kawan kau, tiba-tiba abang jual perfume datang. Mula-mula dia akan cakap macam ni
"hai, assalamualaikum adik, adik student ke, kerja? jangan risau abang bukan nak jual, abang nak cerita je, ni ha ada perfume, biasanya harga RM300 lebih tapi yang ni adik teka berapa?.. salaaah.. abang bagi rm50 je. Yang ini ori, wangi, cuba bau, dah ramai orang beli ni, (tunjuk beg dalam tu tinggal 2botol je) blablabla, nanti kita akan ada pameran dekat MidValley, Pavilion, dengan KLCC pada (tarikh sekian sekian)--(dengan kelajuan satu nafas)

1st. Ada satu butik yang dia sebut tu, aku perasan butik tu takde dekat Pavilion, jadi aku cakap "eh butik ni ada ke dekat Pavi, macam tak penah nampak je" dia cakap -eh, bukan dekat butik dia, maksud saya dekat perkarangan tu.

2nd. Tadi cakap taknak jual pun kan? nak cerita je kan? ni apa ni?

Seriously, aku menyampah. Sorry pada yang bekenaan, aku faham korang nak cari rezeki sesuap nasi, tapi aku ni pun tengah makan nasi..kalau aku bagi isyarat taknak layan, silalah faham. Some people need their privacies. Kalau laki bini tengah gaduh kat meja makan rebut sambal petola tak ke haru kau pegi kacau sibuk nak jual perfume? Please. Respect jangan selfish.



Peniaga datang rumah
Pada zaman dahulu kala, banyak peniaga kaya raya jenis ini lepas melepak di rumah aku, ini kerana mak aku sangat begitu kasihankan diorang dengan titik2 peluh meleleh sambil jual minyak angin, yeah minyak angin melambak dekat rumah aku, sekarang pun tak habis lagi, kalau tak minyak angin, kain batik, baju kain pasang, blabla, tapi aku takde nak marah sangat sebab makcik pakcik yang jual, rasa kasihan kat mereka. Tapi, dalam 2-3tahun terbaru ini, aku mendapati bukan peniaga kain2, minyak2 yang suka datang ke kawasan rumah kami, tapi anak-anak muda yang menjual filter air, kepala gas secara berkumpulan dan mereka terlatih untuk saiko orang.

Ehemmm.
Situasi pertama

Selalunya ayat dia macam ni
"Assalamaualaikum makcik, apa khabar ye makcik? rumah makcik ada filter air tak? kalau ada,, boleh kami masuk, nak tengok je bukan nak jual, kalau kotor kami bersihkan'
Korang aka buat silap kalau bagi diorang ni masuk, diorang akan cakap macam ni pulak
"hm ini kena tukar dah makcik, dah lama ni, tak elok batu2 ni nanti dapat batu karang, batu ni makcik sebenarnya batu daripada tulang babi, (Astaghfirullah) . Makcik tukar dengan kitorang je, makcik tambah duit sikit je. Jadi mak aku terpedaya.

Langkah seterusnya, diorang cabut filter yang ada tu, and tanpa kata putus mak aku, diorang pasang yang baru punya filter yang kononnya, lebih bagus. Padahal tahun lepas datang dah cakap previous punya tu gila bagus dah. Tak pasal2 mak aku kena tambah RM2000+.
Dan mereka pulang dengan suka hati.

Situasi kedua

Ini terjadi dekat jiran depan aku, penjual ni bertafakur depan rumah makcik tu suruh bukak pintu tau, dia punya ronda keliling rumah makcik tu sampai makcik tu buka bagi masuk rumah, peniaga ni nak tengok kepala n saluran gas, masa masuk tu dia patah2kan saluran gas tu, pastu dia kata "takleh pakai dah makcik bahaya" well kalau kau dah patah2kan memang la takleh pakai dah. cerdik enough? lepas tu makcik tu kena bayar rm300 untuk kepala gas n saluran gas yang baru.


Peniaga di jalanan

Tak sampai seminggu baru ni, aku bergegas nak balik kampung. Ada seorang ni tahan aku, dia cakap bukan nak jual punye, saja mahu tulis nama, bila aku cakap aku rushing, dia kata sekejap saja, lepas aku tulis nama,  ada satu column tu dia suruh tulis berapa candy aku nak beli dari dia. So aku cakap "TAKNAK" aku blah. tak sampai 10tapak ke depan, ada sorang mamat bagi aku free simkad. "Kakak ambik kakak, free saja saya kasi, saya bagi ni betul." aku jeling cakap "sorry im rushing"  "ini sekejap saja, saya bagi ni, tak payah bayar." aku jeling dan terpegang kad tu sebab nak tengok apa benda. Rupanya celcom punya simkad, Aku cakap, aku dah ada celcom dia kata itu celcom lain, blablabla, lepas tu nak ic. Ok ini normal aku anggap, aku bagi and dia tulis nama aku, lepas tu.. dia merepek punyala lama padahal tadi cakap tak lama, pastu DANGGGG.. "now akak boleh bayar, ikut ikhlas akak, kalau akak nak bayak rm15 sekali pun kami terima, kami tak ambil komisen kak,.ikut terpulang kat akak"
aku cakap "eh tadi kata free"
dia cakap "ye, tapi ni ikut ikhlas akak"
aku yang dungu pun bagilah rm** .Sepanjang perjalanan aku fikir pasal tu, aku rasa kena tipu kawkaw, terkena jugak aku, aku cuba jugak ikhlaskan hati, tapi aku rasa macam tak ikhlas je, sebab bukan niat asal aku nak mengikhlaskan diri bagi peniaga wang macam tu.




Sebenarnya, semua benda ni saikologi yang diorang dah trainning sikit punya lama, sebab tu ayat sepesen je kak.Sampai kau rasa kau boleh pause diorang dan biar korang pulak cakap benda yang exactly sama macam diorang cakap. Ayat "bukan nak jual " ni aku rasa trend baru, sebab dia taknak orang lari. Tapi end up kena keluarkan duit jugak kan? keluar duit=beli.


SAY NO!

It's a good thing if u practise to say NO and be strict, kau ada 2 choices, pertama kau betul2 jadi strict dan express emosi kau cakap TAKNAK! sampai orang tu takut, kedua..kau buat muka emotionless langsung supaya diorang faham kau takde mood.

Ayat macam "im rushing, im busy" perlu datang dengan perbuatan macam mana yang kau cakap, kalau rushing kau betul2 la rushing, ni kau rushing tapi kau jalan slow2(aku la tu).

"Saya dah ada. tq" mandrem ini pun berguna jugak, aku dah try banyak kali jugak berjaya. Cuma situasi kat atas ni dungu sikit.

Please, jangan pandang muka peniaga tu, dan berlalu pergi buat tak dengar apa-apa.

Bukan aku ajar jadi kurang ajar, tapi supaya tak kena tipu buta-buta macam tu. Sedih tau.
So hati-hatilah, kalau keluar..jaga your belongings, kalau berseorangan jalan laju-laju. Jangan pandang muka peniaga yang langsung anda taknak layan.

Bagi avoid yang datang rumah tu, kalau happened nampak penjual tu ada sekitar kejiranan, pandai2la tutup tingkap, n pintu berlakon macam takde orang dekat rumah, jangan lupa kunci pintu sebab ada peniaga main redah je bukak pintu rumah orang dasar taktahu malu.

So take care. =)

Sunday, July 22, 2012

Cara-cara membuat Puding Mentega








hai hai. aku saja pos malam2 sebab nanti pos siang2 korang menyumpah aku sebab menimbulkan kekecuran dikalangan umat2 islam.
Aku suka share benda yang senang dimasak. ahahaha sebab aku kan pemalas. benda2 susah tak sesuai untuk orang spesis aku. Lagi satu masalah aku, aku masak tapi aku taktau tajuk resepi tu.. jadilah masalah di atas.

Bahan2 yang kita perlukan
-Agar2
-1 sudu mentega
-1cawan gula
-5putih telur(kalau telur kecik, kalau besar, 4 je dah)
-1 butir telur
-1 sudu kecil tepung custard/tepung jagung
-1 tin susu cair
-secubit garam
-Pewarna yang dibenarkan(feeling baca plastik keropok super ring)

Jadi, mula2 tentulah kita harus merebus agar, sukatan air untuk agar2 yang cantik adalah, kalau 1 paket agar2 korang guna, paket yang sama jugak korang sukat air, kiranya air dengan agar2 balance, nanti tiadalah keras sangat atau lembut sangat tuan hamba. Tapi akak aku bilang, sekarang agar2 dengan paket dia tak kolaborasi dgn baik, jadi aku bagi tau awal2.. puding ini harus lembut, jadi susu, dgn air harus lebih banyak dari agar2, tapi takmo la terlalu cair.




Sementara menunggu agar2 larut bersama2 air, haih malas la aku ayat formal.(emo tetibe)  Tool seterusnya yang korang perlu adalah Blender. Melainkan korang rajin mak gayah nak menimbuk. 
Sila blend susu cair, putih telur, dah sebutir telur,dan dan dan tepung jagung/custard, mentega. korang blend blend blend. Dah agak macam larut, n sebati semua tu. Aku guna planta je sebenarnya sebab aku malas nak pergi beli butter, semata2 untuk 1sudu butter. rasa macam tak berbaloi. Butter yang ada hari tu aku buat biskut habis. hahahaha. eh melalut pulak mak gayah ni.




Agar2 pun dah larut, masa untuk masukkan gula, dan sedikit garam. Kalau tak suka manis, kurangkan ler. Bila gula dah larut, kacau2, tuang mixture yang kita blend tadi. Tadaaa! Takyah nak tada sangat sebab tiada apa pun terjadi lagi.
Masak atas api kasi pekat sikit, kalau tak masak kang sakit perut pulok.


Selepas macam dah masak. Asingkan adunan ini kepada beberapa bahagian.
Mak gayah suka 3 warna sebab dalam prinsip design, jangan lebih daripada 3 warna nanti messy u olss. Nampak tak mak gayah nak aplikasikan benda yang dibelajar di campus kepada dunia realiti makanan? haaha



1. merah (sirap pun boleh tapi jangan banyak melampau nanti jadi puding sirap pulak)
2.original
3,coklat(serbuk koko-yang ni best nanti rasa pahit2 sikit mak gayah suka!)

Warna tak kisah, ikut kreativiti masing2. ahaha dah feeling masterchef. Tapi sebab kakak aku suka warna hijau, dia pengaruh aku letak warna hijau jugak, dah langgar prinsip design mak gayah.



Tuang yang ni, tuang yang tu, yang ni, ketuk2 bekas
Masukkan dalam fridge.



Ding!! kahkah. haip jangan gelakkan mak gayah.

Terbalikkan jadi macam ni.


Magic kan?

Bila potong macam ni




Selamat mencuba!

Aku taktau kenapa puding mentega, padahal mentega letak 1 sudu je. =.=

Saturday, July 7, 2012

Pelupa membuat tahi

Ludahlah ke dalam tempurung 
Tengok muka sendiri
Bukan aku peduli kau cantik atau tampan
Tapi aku ajak cermin diri

Bentak, teriak, parak
Semua salah orang
Diri sendiri terlupa
Lupa diri sendiri juga terhasil dari berudu kecil
Mati nanti dibenam tanah merah juga
Lupa

Tak payah nak bangsat sangat
Merajuk nak habis keringat
Apa pun tak dapat

Bila susah baru cerah mata
Kenal saudara mara
Nak mintak untuk tolong diri itu yang dah buta

Jangan ingat tahu susun jari setahun sekali
Tiket express kau ke syurga
Sekali mintak maaf, luruh dedaun dosa
Lepas tu buat lagi

Takkan sekali setahun je nak mintak maaf
Susun jari maaf dipohon
Masa tu air mata ingatkan khilaf
Sumpah kau moron.

Hari raya kedua, mengumpat lagi.
Dasar tahi.

Tuesday, July 3, 2012

Cara-Cara Membuat Popia Nestum untuk orang jakun seperti saya.

Hai bersama dengan saya hari ini si buntal, konon alter ego pandai memasak tapi tak pandai pun sebenarnya. hahahahahaha (tepuk bahu orang sebelah)

Hari tu, dekat pasar ada kakak tu provoke aku suruh beli kerepek dia, aku mana boleh orang jual2 pujuk aku, aku rasa bersalah kalau tak beli padahal lepas tu dalam wallet aku tinggal 2keping syiling lima puluh sen, sikit pun akak tu tak kisah. Oh apa dia tadi? kerepek. ha kerepek. Instinct aku terhadap makanan agak kuat, coughcoughcough  salunya aku membeli makanan sedap2, jarang aku tertipu beli makanan tak sedap. Well, hubungan aku dengan makanan satu ketika dulu boleh dikatakan amat akrab.

Aku bawak balik rumah, lepas tu akak ceramah cakap "alaa.. ini boleh buat sendiri, membazir je rm8"
Apa?? apa dia? boleh buat sendiri? macam mana benda sesusah ini orang boleh buat sendiri?

Lepas tu akak menBrief aku macam mana nak buat, membuatkan aku fikir betapa magicnya hidup ini.

Rupanya benda ni nama dia 
Popia Nestum.

Kejap, meh aku bagitau apa bahan2nya.
-Kulit popia
-Nestum
-Susu
-Gula
-Garam

Mula-mula sekali, kulit popia haruslah sedap2 je untuk korang lipat2. jangan terlalu sejuk,lembab, atau kering, eyh tak reti aku nak cerita.

ha. buat macam ni.

lepas tu lipat macam ini

Demikian itu, lipat dibahagian bucu, supaya masa nak gulung nanti takdelah kulit ni sibuk nak terbukak. nak lekatkan kulit to kulit, letak tepung gandum yang dah dibancuh pekat dengan air, (Ada orang letak telur tapi sebab berbau, aku pilih tepung) tak perlu gulung terlalu ketat/rapat sebab nanti dia tak rangup n inti dia tak masuk dalam popia.

 Selepas itu, ambil gunting. apa lagu kau gunting je.

Lepas tu goreng. phewww. tak perlu lama sangat, nanti hangit. Ada orang suka jemur atau simpan dalam peti dulu sebelum goreng sebab secara kimianya, bila kulit popia ni kering, dia akan serap kurang minyak semasa menggoreng berbanding masa lembab2 tu. nak kurus tak? (tibe2) dan orang itu adalah aku. ahaahaha

Pastu, ko goreng nestum, banyak mana tu terpulang banyak mana ko nak lah. tapi jangan goreng atau gedik sangat api nak kuat lepas tu berangan nak duet dengan bigbang then hangit nestum ko. (contoh seperti yang di atas tidak boleh dicontohi)

Kemudian(haih banyak benor penanda wacana), sila blend nestum, susu, gula sikit je dalam 1sudu macam tu,  susu tepung 4sudu, secubit garam.

Letak dalam bekas macam ini punya besar
Gaulkan, kalau pemalas macam aku, letak dalam tupperware pastu tutup goncang2. taraaaa! ini belakon je. hahahahahahha

Malas akak nak rotate nyah. Mine sedikit garing, remember i told ya not to fantasizing while cooking?

Kalau nak kulit popia tu lebih rangup krupkrapkrupkrap, potong kulit popia mcm kat atas ni, dan gulung macam biasa. Tapi lenguh sikit lah ketiak, sebab lipatan jadi berganda 4. phewww


Okay, now boleh makan kudap2 depan TV. Aku bajet benda ni calorie dia dalam 45cal 1piring. Jadi jangan nak happy sangat mengudap!