Friday, September 14, 2012

Cara-cara nak mengelak Mamat Legam (For Ladies)

Kehadapan rakan-rakan perempuan sekalian, sebenarnya aku baru teringat nak share beberapa cara untuk kau orang avoid orang yang menakutkan, ianya takdela 100% aku claim selamat. Tapi insyaAllahtak encourage situasi kau orang dengan stranger yang tak dikenali tu kepada keadaan yang kau orang taknak.

Sebenarnya, aku merujuk banyak kepada Awang Hitam, tapi aku tak suka guna term tu sebab aku bayangkan burung gagak pandai bercakap lepas tu jahat. Lalu aku suka guna Mamat Legam yang aku syak kalau google translate pun tak jumpa HAHAHAHA, jadi tiada istilah racist di situ yang akan menimbulkan perbalahan. yay!

Sebenarnya kan, aku dan beberapa kawan rapat dekat sini tiadalah hot, kau jangan ingat kalau diorang ngorat kau tu bermakna kau hot sebab kau dingorat oleh foreigner. FOREIGNER weh! Ala, kita pun kalau dekat negara orang kira jadi foreigner, takde apa-apa pun yang best pasal diri kita. ye dak? I mean, semua orang boleh jadi foreigner, takde apa yang nak dijakunkan.

Diorang ni, kau hot ke, tak hot ke diorang belasah je.. lagi-lagi yang ada misi datang ke tempat belajar kau, atau yang kau jumpa dekat mall tepi jalan, or terserempak dalam lif. Aku tiadalah anti dengan diorang ni, ada je yang baik dan berkawan dengan ikhlas, tapi apa yang aku perasan, kebanyakkan main-main dan ambil kesempatan. Kalau ada 50 orang Mamat Legam, hanya ada 1 je kot yang betul-betul baik. Seriously.
Diorang datang bukan dari satu tempat, ada yang islam, ada yang islam pun tak boleh pakai, ada yang betul-betul baik jenis tak gatal pun, tapi hmm susah sikit nak jumpa, kau takyah susah-susah cari lah kay.

Tengok pendahuluan dah 4 perenggan.



JANGAN PANDANG
Kalau dah terpandang sekali, okay STOP. Jangan start eye contact, i see you, u see me. NOT! please pandang tempat lain, lagi bagus pandang bawah, kalau nak pandang depan make sure muka korang masam betul macam kena senggugut, haih selalu guna alasan marah boyfriend sebab PMS kan... aplikasi la kat sini.
Sebab apa, berdasarkan pengalaman, once kau start i see you, you see me FIRSTLY, dia akan tanya "hey, how are you?" dan kau akan jawab "fine, thanks" selepas tu akan ada conversation lelaki jahat versi gentleman "what are you studying, how old are you bla bla" dah conversation hari itu macam indah dan penuh dengan gelak tawa, katakan masa tu dalam bus bila dah sampai destinasi nak split apa kau nak buat kalau si Mamat Legam mintak phone number?Secara psychology nya, kau tak pandang dia segan sikit nak start pape, walaupun diorang ni memang tak tahu segan.



JANGAN BERI PERSONAL CONTACT
Alamat rumah, tunjuk rumah kat mana, phone number, toksah gedik ah nak bagi. Kau nak ke malam-malam dia mabuk ketuk pintu rumah kau dan ragut benda yang paling berharga dalam diri kau, tolonglah jijik sikit.
Kalau dia bagi phone number dia, kau buat-buat je la save, tak pun memang kau save, tapi jangan la pegi miscall, kalau dia suruh call untuk dia dapat number kau masa tu, cakap kredit takde. Nanti-nanti kau call.
Kalau yang tahan kau tak bagi keluar lif sebab nak phone number kau (kes aku), kau randomly bagi phone number sape-sape dalam phone list kau yang memang tak guna dia mesti call kan? kau cakap la phone tak cas ke etc, bukan apa masa dia tak bagi keluar lif, dia tahan kau tak bagi keluar aku cakap masa tu muka kau macam takde darah dah tau, lagi sakit dalam lif tu kau sorang je tinggal. Otak kena cepat compute sikit nak selamatkan diri.




SAY, IM RUSHING.

Let say ditakdirkan kau terjumpa lagi si Legam yang sama even kau nampak semua sama tapi one day this legam cakap "hey,,.. you promise me to give me your phone number ha?" kau cakap je "sorry2.. im rushing bye" pastu kau lari la.. kena la tunjuk dengan real.












PHONE!
Let say, kau termasuk dalam lif yang ada geng ni, kau syak dia asyik pandang-pandang kau, jadi kau rasa kalau kau terbagi eye contact pun mesti dia  start perbualan kan, keluarkan henfon, pergi telefon orang yang memang akan angkat telefon, kawan baik, mak, abang, boyfriend, bff, cakap  kat diorang kau call sebab nak selamatkan diri je, tapi expression kau kena control sikit, kau kena buat gelak-gelak happy, jangan cakap perkataan yang kau agak diorang akan faham. Kalau diorang tak angkat atau kau takde kredit la kan, kau buat-buat la cakap dengan sape-sape, buat-buat je. Janji kau selamat. Psychology nya, orang takkan kacau kita tengah calling kan, lagi-lagi kalau kau cakap melayu kuat-kuat dalam tu macam tak kisah kehadiran diorang.




TIPU

Please menipu, tipu course kau, tipu faculty kau apa, tipu umur kau, tipu nama pun boleh. Tak perlu kau bagitau semua betul, bukan untung apa-apa pun.












Diorang gatal tahu. Kuat clubbing, DAN diorang suka pancing perempuan melayu dengan duit. Yes, siapa tak suka duit, dan diorang ni banyak duit. hidup mewah. banyak agenda diorang datang sini.

1.Buat duit palsu
2.Dadah
3.Jual anak dara jadi tak dara


Bila kau dah baik dengan dia, dia ajak datang rumah. ATAU, kalau dia perasan kau liat sikit, diorang swap sikit je black soap kat kau, terus kau terpedaya.Apa black soap? aku dibagitau, black soap adalah sejenis sabun yang berwarna hitam berbentuk sabun buku, tapi dah dijampi/spell, once kau kena kau nak ikut cakap dia je, kau rasa dia lah paling hensem dalam dunia lagi hensem daripada Owen. Aku tak pasti kesahihan sabun ni, tapi pakcik taxi pesan kat aku macam tu, anyhow tak salah lebih berhati-hati kan?

Diorang akan bagi kau macam-macam kau nak, handphone, duit blabla, sampai kau lentok kat dia, tapi one day  dia akan suruh kau jadi keldai dadah, tolong dia hantar duit palsu dan ugut benda-benda yang dia dah bagi dekat kau. Masa tu baru kau tau love ke lust. Mula-mula dia memang baik, tapi lepas tu kau kena balik, takde siapa buat baik tiba-tiba for FREE girls.

Kau jangan ingat kau pakai tudung kau terselamat, TAK. Macam aku cakap tadi, diorang tak kisah pun kau hot ke tak, lagi best kalau kau nampak naive je, muka baik-baik je. Jadi lebih baik jangan start langsung even any HI dengan puak ni.



tak pun kau cakap je macam pakcik ni.


hey! im serious. 

Ini just a share. Take care my dearies! love love.







Tuesday, September 4, 2012

Perkara annoying di dalam panggung

Hari tu kan, aku masuk kelas. Super annoying bila aku lambat, time aku awal tercongok tu takde pulak kelas nak start awal kan. Masuk-masuk, lecturer point kawan aku tapi sebut nama aku, apekah?
 "are you siti sarah?"
-no i am siti sarah"

rasa macam dalam movie omputih bila sebut I AM ...... bangga siot.

Okay kelas diteruskan sejurus kehadiran aku dan teman baikku. Dalam kelas fun sebab keliling orang yang rapat dengan kau dan pandai buat kelakar, Oleh kerana aku ni gemar ketawa tak hingat makanya aku ketawalah, cuma volume tu aku control sikit sebab kalau tak control mau kena baling dengan marker. Tengah sedap-sedap ketawa eh eh dengar lecturer panggil nama aku, "ure so unlucky that i know your name"

okay this is not good.

"tell me whats the different between these two?"
..u mean the general topic and specific topic?
"yes"
ummm... general topic is #@$%$#%$#^%FGFTRRY& ^$%^%$^ , and specific topic is $#$%$#%$DFGDFGFGDGDFGDGDF.

Satu kelas diam. Aku rasa macam bunyi cengkerik berleluasa bersama unggas-unggas hutan. krit krit

aku tak tau apa aku meraban, yang aku rasa macam aku cakap Mandarin yang aku sendiri tak faham.

Moralnya, jangan berborak dalam kelas,  nak suka ria kat luar. (pegang rotan)

_________________________________________________________________________



Back to tajuk atas, 

Aku seorang manusia yang paling senang berasa annoying, tak kira di mana, orang manja dengan aku pun aku pegi marah. Termasuklah pamggung wayang yang aku paling sensitive.

Carta ke #6 terannoying :Budak kecik

Pasti ramai rasa nak balun aku sebab aku letak budak kecik, budak kecik sangat innocent maaaan, tak salah apa-apa. Ye, tapi kalau kau tengok Transformers lepas tu kau dengar baby menangis-nangis tapi parents dia just shuuhh shuuut diam diam, aku tak boleh la budak nangis-nangis aku rasa nak pegi dukung, sebab tu anak sedara aku umur 5 tahun pun aku dukung lagi kalau nangis, patah pinggang mak nyah, tapi takpe asalkan dia senyap. To parents, tolong bawak keluar, orang lain nak enjoy movie. ENJOYYY.  Silalah tunggu dvd blue ray 2bulan kemudian pasang dekat lcd rumah kau orang.


Carta ke #5: Salah seat

kes pertama. Ini pun aku hangin, 3 kali aku kena macam ni tengah sedap-sedap cerita dah nak habis, ada couple datang claim kerusi yang aku duduk tu kerusi dia. Apekah...? cek balik tiket. Oh kau salah hall. Okay aku dah tertinggal beberapa point penting movie yang aku tengok ni, now siapa nak cerita kat aku apa terjadi? abang tiket wayang? abang jual pop corn? ha? cek betul-betul sebelum anda malu sendiri

kes kedua. Dia main duduk je seat mana-mana. Lepas tu seat tu orang lain punya. Tak ke menyusahkan? kau dah beli tiket tu kau duduk la tempat yang kau dah pilih, kau saja-saja duduk kerusi orang apesal? ingat ini rumah ka?

Carta ke #4:Couple
Ha, ini pun aku menyampah. bisik crittt crittt bunyi, aku taktau la kau orang buat apa, tapi tolonglah behave jangan tau nak buat movie sendiri je, get a room.

Carta ke #3: Bising
Mesti kau pernah satu hall dengan geng-geng hall ku rumahku justeru syurgaku jua, kan?
Ha geng ni aku sakit hati sikit, dia tengok movie tu macam dia dekat rumah. Bising gila, orang lain dah shuut shuuuut bagi isyarat tak gemar akan kebisingan itu, tapi buat dekkk je sebab dia rasa dia ramai. Hello i pun bayar nak tengok movie ni ookkayy?

Carta ke #2: Kaki gedik
Aku taktau la orang yang suka gedik kaki ni memang parkinsons ke ape benda. Terasa tak? kau nak gedik aku tak kisah kalau bukan dalam panggung, tapi dalam panggung punya cerita tolong la. Sebab kerusi dalam panggung tu tu ber-LINK. ber apa? LINK. satu gerak, kiri kanan terasa. Kau rasa best tak tengok movie lepas tu kepala kau bergoyang-goyang padahal kau tak beli effect 3d sampai ke kerusi pun. Tiba-tiba kau pening kepala pasal orang sebelah gedik-gedik kaki, rasa nak kerat je kaki. Kaki kau nak menjahit sekali pun, tolonglah lepas habis movie.

LINK.
bayangkan kalau orang tengah-tengah gedik kaki 120km sejam?

Kes kedua, orang belakang sepak-sepak orang depan. Aku taktaula kaki kau berapa depa kannn.. tapi tolonglah..tolonglah hormat, orang depan tu ada kepala, kau guna kaki kau untuk main-main kepala dia, kau ingat orang tu patung gedik-gedik hawai tu ke? please respect.

Aku memang saja bayar tiket untuk pening kepala...hellooooo.


Carta #1: Kaki berbau

Okay, perluke jelaskan lagi? sense hidung boleh effect mental yang focus menonton tahu? justeru boleh menghentikan ransangan serebelum untuk  mentafsir maklumat sampai ke otak, dah jika otak jammed, maka seseorang itu boleh terkena strok dengan bau kaki anda.

Saya memang bayar tiket sebab nak bau stokin awak. helllooooo.

kbai! (lambat miss universe)

Saturday, September 1, 2012

Sesi mengadu domba Kak Nam

Ehemm. Aku baru ingat aku ada blog, tu pun sebab ada kawan ingatkan malam tadi, bukak balik blog sebab  lupa last entry menatang padia, aku syak faktor umur buatkan aku tak berapa tentu arah seminggu dua ni lepas raya ni, tak pun sebab makan lemang banyak benor, biasalah raya mana ada sedar diri sangat. Senang hati selalu.. rasa menyesal makan banyak tu selalu nya lepas makan, tak datang sebelum makan. Padan muka aku kena work out balik.


Jadi kak nam nak ambil kesempatan atas kewujudan blog ini untuk mengadu domba, kui kui. PUI. oh ye, adakah kamu, kamu dan kamu ingat lagi kisah penjual mintak dimaki pada entry ini? ceritanya tak berakhir di situ saja yewwww. nonono (buat gaya jari azwana alia)

Tiba-tiba cerita aku ni jadi berepisod le pulak, tapi jangan risau ianya tak semacam sinetron bawang putih bawang merah rika sumanto tatap mata saya. Beberapa hari sebelum raya, mak call aku.. biasalah mak call hari-hari tapi ke-call-an kali ini bukan membawa berita indah tapi memberitahu kegusaran di hati atas bil yang tidak diketahui sampai ke rumah. okay nilai yang tertera pada bill tu adalah rm100+.






Yezzzza, walaupun aku agak perkara ini akan terjadi, tapi tidaklah aku agak aku ditipu dengan begitu jahil. Disebalik rupa parasku yang tak berapa cerdik barangkali memang kaw kaw aku rasa kena tipu. 


Hangin la sape tak hangin, aku tak guna haram satu sen pun. Buka plastik pun idok, apesai teman kena bayo tetiba? okay diorang claim Premier monthly fee blabla. The thing is, ive never ever used it at all bro, inikan pulak nak activate. Celah mana kau nak kutip yuran bulanan? ha? ha? premier sangaaaaat.

(simkad yang masih suci belum dinodai)


Secara sedar yang memang patut sedar, memang aku tahulah apa-apa pun salah aku sebab, 
1st. aku dah sign
2nd.aku dah sign
3rd. aku dah sign woiii


yang aku pegi sign tu apesal?

In case kalau aku bawak satu kampung rombongan nak maki hamun celcom pasal bill ni pun memang aku kena jentik je tak pasal-pasal sebab aku vuduhyanakmampus pegi sign.


Oh ye, bila balik kampung aku ada jugak jeling-jeling kot kot nampak orang yang pekena aku tu ada kat klsentral tu, haram nan hado. Kalau aku pun dah menipu orang takkan aku nak duduk tempat yang sama lagi, nak kena balun ke? yedok? tapi teman ni idok le jahat ghoper itu. Miker tu menjuai, janganle kabo lain daripada hakikatnye..teman tu cari rezeki yop nak jadi darah daging sampai ke zuriat.


Oh ye kawan-kawan.
apa-apa sila bacaterms and condition, ataupun terma dah syarat dalam bahasa melayunya. wahh gitu. kalau kena tipu pun tak la rasa dungu macam aku ni ha. hahahaha gelak nak nangis. Law orang berniaga ni memang selalunya menang, well meniaga sape nak rugi babe? tapi agak-agak la bro.

Okay, tu saja. nanti aku nak pergi terminate sah-sah aku kena bayar rm100+ secara buta tuli, macam tu je bagi duit kat orang. 
BYEE.