Sunday, December 30, 2012

Sejuta Penghargaan Kepada Seluruh Surirumah

Kata orang, kita takkan faham selagi kita sendiri tak lalui perkara itu yang sebenar. Betul lah itu. Semenjak aku cuti semester ini, dah semenjak rasa diri ini dah nak tua aku rajinkan lah tulang-tulang aku buat kerja rumah. Dulu aku tak rajin pun habaq hang, pemalas ya Rabbi, tidur, online, duduk bilik, merap mak nak makan macam-macam, sapu sampah pun ala kadar, sidai kain dah membebel. Tapi menyedari diri ini yang dah tak berapa nak muda, macam ni ke aku nak jadi bini oghang nanti? blerghh. Boleh dikatakan cuti kali ini 80% kerja rumah jatuh di atas bahu aku. HA. AMBEK.


the cutest housewife of all! anyyoyoyoyo


Mula-mula tak sampai 5 hari aku dah rasa 'urgh penat gila tidur tak cukup" (ceceh) namun aku percaya alah bisa tegal biasa. pftt.

Bangun pagi subuh, lepas subuh kena gather semua baju kotor, make sure semua clear, letak dalam bakul, masuk dalam machine, tekan-tekan, (nasib la sekaghang ada machine, orang dulu-dulu kena sental manual, aku taktaula macam mana derita orang dulu-dulu) . Kemas bilik, sapu sampah, cuci kipas, mop lantai, kemas-kemas, lap tv, cuci kipas depan pulak, tepuk2 sofa, sapu seluruh rumah, masa ni dah fikir-fikir nak masak apa tengah hari karang.



Pukul 11 ke atas, readykan ayam, ikan, tenung ikan tu tanya dia sudi dimasak apa. Sebab tempoyak berbalang-balang, seminggu tu 3-4 kali orang kat rumah aku makan tempoyak, hari ni ikan tempoyak, lusa ayam pulak. HAHAHAHAHA. Lepas tu ikan goreng, kalau rajin aku buatlah ikan masak sambal, kalau pemalas syaitonirrojim malas nak bergaduh dengan ikan goreng letup letup, aku bakar je ikan tu, buat air asam, paling senang buat singgang, campak setengah jam siap lepas tu aku kodek-kodek kaki. Banyak la kau aku nak kodek kaki, lepas tu kena kemaskan dapur kalau tak mak aku bising, cuci dapur, lap lap sampai kilat, cuci pinggan bekas-bekas kunyit, part ni kalau cuaca panas, kau kena sedih sikitlah kat dapur. Pesen aku tak suka dengar mak bebel, nanti aku jadi moody..jadi aku akan buat sebelum mak cakap, ayat mak aku selalu cenggini

 "adik.........., tolongla buat elok2, nanti orang minang tengok dapur orang balik terus baru tau" ha yeke..kenapa pulak orang nak check dapur kan, "sebabnya bersih dapur bersihlah pemakanan, dan cara orang tu kendalikan semua benda, benda nak masuk perut takkan yang kotor" ohhhh.




Kain dah siap, sidai kain..rasa macam Cinderella pulak. Dah almost semua clear. Masuk bilik tak lama perform zohor, lepas tu kau rehat-rehat tiba-tiba lepas rehat kau tengok sinki penuh balik pinggan, ok basuh le. Hey aku berkira okay!


Kain dah kering, ambik jemuran, lipat sambil tengok drama.

Jadi, aku nak buat penghargaan kepada seluruh suri rumah termasuk juga emak aku, aku kagum tahu, tu yang bekerja balik nak settle semua benda ni lagi, nak layan anak nangis lagi, suami lagi, fuhhh. Power power. Engko jangan ingat "ala surirumah JE" penat tahu, kalau kat office tu penat otak, tapi bontot kat kerusi je, surirumah penat tenaga, tu tak termasuk kalau suri rumah tu senggugut ke, sakit perut ke, migraine ke. Double penat tahu.  Silalah hargai each other. :)

Kau ingat senang ke?
Aku dah baca ni banyak kat twitter, jadi aku taktau nak retweet siapa. Bunyinya macam ni "perempuan belajar tinggi mana pun ke dapur jugak, tapi pendidikan dia tu menentukan besar mana dapur dia" so u think.

Gotta go. xoxoxo. bye.


Wednesday, December 26, 2012

Kita selalu tanya "kenapa"

Blog ini masih di tahap hina sebab aku edit-edit lepas tu gelabah tak lawa. Tengokla aku rajin aku buat elok-elok. :)


Kecil-kecil dulu, bila mak larang kita mesti nak tanya 'kenapa? " bila mak jawab kita tanya balik.. "tapi kenapa?"


contoh, jangan kepit kuku tengah malam, nanti rezeki tak masuk
kita akan tanya "kenapa?"
kita akan dapat jawapan macam ni "sebab nanti rezeki tak masuklah. tak elok"
kita tanya balik "tapi kenapa? kenapa rezeki berkaitan dengan kuku? kenapa??"


kuku=rezeki?  ?????





ada lagi satu larangan orang tua, jangan sapu tengah malam, nanti rezeki tak masuk.
"hah? so kalau aku sape sampah tengah malam, longgokkan sampah tepi pintu, semua rezeki aku tepi pintu la ni? bergantung kepada size sampah, lebih besar sampah di waktu malam, lebih banyak rezeki anda"



tu masa kecik, banyak benda tak tahu. Bila mak bapak larang kita tanya why why why. Tapi dalam bantah-bantah kita, tak pernah kaji apa sebenar disebalik 'tahyul' yang mak bapak kita tak bagi sangat tu. 



Sebenarnya tak bagi kepit kuku tengah malam, takut jari kau terluka, sebab dulu-dulu pakai pelita minyak je, bukan lampu terang benderang malam-malam, pastu tak kose mak bapak kau nak layan kau kalau kau teriak sebab sakit jari yang kau kepit sendiri. Mak bapak banyak keje lain lah. hahaha.

 Kalau bab sapu tengah malam tu aku taktau sebab apa. Tapi aku rasa mungkin masa tu ada malaun tu suka sapu sampah tengah malam lepas tu bukak pintu nampak hantu, tak pun sapu sampah terkena adik sendiri baru nak meniarap lepas tu adik tu meninggal sebab habuk masuk dalam peparu, jadi orang tua buat larangan 'jangan menyapu malam-malam, nanti rezeki tak masuk" kenapa sering dikaitkan dengan 'rezeki tak masuk?" sebab orang tua kita dulu-dulu susah nokkkss. tak masuk rezeki tu ibarat sesuatu yang paling tidak dikehendaki.




Sebenarnya sama jugak dalam agama kita, tak boleh makan daging bahbi, tak boleh minum arak, tak boleh buat zina. Dah dilarang awal-awal. Mestilah ada sebabnya. Jangan le kau gatal nak buat jugak.


Memang la adat manusia kalau yang dilarang sangat tu lah nak dibuatnya, kalau boleh nak bagitau sekalian alam, post gambar tengah minum arak, bangga nya. Aku pun taktau nak cakap bangga ke banggang. Agama kita larang bukan saja-saja, tak bagi kau zina sebab taknak kau lahirkan anak entah sape-sape, dapat penyakit ke, anak takde bapak ke, macam mana kau nak sara anak kau kalau sekolah pun tak habis? Tak bagi kau minum arak sebab kandungan dia pun berbahaya, bila kau mabuk tak pasal-pasal kau buat silap yang kau tak sedar. Semuanya.. ada sebab.


Jadi, macam mak aku kata.. tak salah buat baik. Buat baik tu mudah. Ikut je. Kalau kau nak rompak rumah orang susah weh, kau kena plan betul-betul, kena cari pistol, senapang, parang, kena panjat pagar malam-malam padahal orang sedap tidur, tu tak termasuk perasaan nervous. Caih aku cakap macam pernah merompak. Kalau kau nak buat baik.. kau bentang sejadah, kau buat tahajud ke, doakan untuk mak bapak kau, dapat pahala. Lepas tu tidur lena.




Lepas tu another larangan yang Allah tak suka iaitu jangan mengumpat. Orang kata kalau mengumpat ibarat makan daging saudara sendiri, yup true, secara tak langsung bila kau mengumpat kalau kau perasanlah kan.. lagi mengumpat si A, lagi kau bencikan si A..tahap kebencian kau pada si A lepas kau mengumpat lebih tinggi daripada semalam before kau mengumpat dia. See... ada sebab kan? 

Sebab..
Kita manusia diberi pilihan untuk kebaikan atau keburukan, dosa pahala tak jatuh sedebuk depan kau. Selagi belum nampak.. belum sedar.