Wednesday, September 18, 2013

Saya salahkan takdir

Selalu nak salahkan takdir, salahkan Tuhan, salahkan masa lepas bila perkara buruk bertimpa-timpa. Tapi di waktu gembira, senang linang waktu dulu tiada pulak hendak bersyukur dan berjaga-jaga bukan? Biasalah, bila terjadi bala, baru teraba-raba mencari sejadah.

Macam aku sekarang ni, dah gemuk okay??? triple chin, sumenya triple. ehehehe, aku salahkan arwah ayah aku sebab bagi aku macam macam vitamin scott emulsion lah, minyak ikan la, sebab masa aku kecik aku kurus kedengking, HAHA. Tapi, dulu aku dok hadap forzen pizza hari-hari, burger abang Camden, bubble tea dekat stesen bus, choc fudge, nasi briyani pakcik Tooting Broadway sedap-nak-mampus, setiap kali balik sekolah, so salah siapa yang menghulurkan duit dan merelakan makanan-makanan tersebut masuk ke dalam tekak melalui saat-saat sukar sistem penghadaman sebab makanan tak sihat? siapa??
YE tepat sekali!!  aku lah orang nya. Jadi bukan salah arwah ayah aku, takdir, pakcik pakistan, abang morrisson, lagi kerana menggemukkan aku, salah aku sendiri,


Penah jugak dulu aku jahilliyah nokharom aku salahkan Tuhan, tiap tiap kali sembahyang aku doa dekat Allah supaya menjadikan aku kurus, dan cantik. =.= (why so dump), lepas solat pergi kedai beli frozen french fries, balik rumah goreng, makan dengan mustard dan sos lagi best ada cheese, pastu waktu asar berdoa lagi "Ya Allah, jadikanlah aku kurus dan cantik, ini saja aku minta setakat ini..amin"
Kau tengok? doa dahla tak matang, lepas tu diri sendiri takde usaha langsung, apa cer?

Well, cikgu addmaths aku dulu selalu cakap sebab masa tu kitorang semua malas belajar addmaths, jadi dia memberi pepatah yang aku ingat sampai sekarang;

"menyesal tak pernah datang dulu"


Oh sekarang dah menyesal?
apa perlu buat ni? cakap padan muka? no. bolehla jugak nak cakap untuk buat sedarkan diri, 
Learn from those stupid mistakes.

Past is past. Boleh kenang dan jadikan ikhtibar, so SEKARANG nak kurus kenalah jaga makan, bersenam, bolehla kalau nak berdoa jugak kan.. hiks >.<. Tak perlu nak salahkan takdir atau masa lampau, sebab masa tetap berlalu... kalau kau boleh pusing masa lampau, kau mesti tak hendak buat semua benda yang kau BARU menyesal sekarang bukan? Boleh menyesal je lah, tak boleh buat apa...cuma yang kau ada hari ini untuk ubah masa depan supaya tak jadi benda yang sama macam sekarang. Yelah aku taula cakap je senang..







Just my 2cents. take care.

with love, Sara

Thursday, August 29, 2013

Review MakeUp Products Untuk Kulit Berminyak

Hello!

Rasa macam nak share few products aku pakai dan nak jugaklah orang lain pun dapat berkeyakinan ewah.. dan taklah benci dengan kulit sendiri setiap kali ke mana-mana, nak touch up selalu. erh!

FYI, kulit aku jenis berminyak, somehow bila berminyak dia tend to nak berjerawatlah kan, and dulu aku pernah ada masalah jerawat yang sangat sangat serious, sekarang pun baru nak recover..insyaAllah. Jadinya! untuk menangkis masalah kulit berminyak, hmm boleh aku cakap bukanlah membuang masalah kulit berminyak tu terus sebabnya kulit berminyak terjadi dari dalaman, macam pemakanan dan menyebabkan sebum berleluasa.. cuma kat sini aku nak share products yang at least kalau korang pakai make up, make up takdelah ruin dalam masa 4jam ha dah kena pergi touch up sebab dah cakey. Sebab make up caket ni lah aku malas nak pakai bedak, sebab hazab lagi buruk dengan berminyak. Erhh! Ala tapi sekali sekala teringin jugak kan nak pakai bedak, pakai lipbalm. ha siap dahh..

Ehsan daripada owner blog ini

Price: RM100+ eh ke kurang 100, tapi over RM50,


Terpaksa pakai gambar blog orang sebab botol dia aku dah buang, before fly aku dah tuang banyak banyak masuk botol spray rm5 tu pastu aku pakai kat london, habis pulak. Tahan sangat lama, beli daripada tahun lepas lagi tahun ni baru habis, setahun jugak kot.. tengoklah botol dia sama dua kali ganda besar lengan aku yang debab ni.

Review Wonder Pore

Mula pakai, rasa macam tak berkesan sangat fungsi nak mengecilkan pori dan mengurangkan minyak tu, aku hadap je pakai seminggu dua sebab beli dah mahal-mahal sambil membayangkan penat lelah mak aku cari duit yang kalau dia tau mesti dia baling aku dengan penyapu sebab membazir. Taaaapi! dah pakai tak sampai sebulan dah rasa suka benda ni, lepas cuci muka, sebelum pakai face lotion  mesti nak pakai ni dulu, kalau tak.. tak sedap rasa macam derhaka pada kulit.Sebab botol dia besar gabak, aku tuang dalam botol yang beli dekat daiso tu je..sebab senang nak travel, pastu boleh buat refreshener..
Bab pengecilan pori aku kurang pasti sebab aku punya pori dah banyak terbukak, takde kecik kecik sampai sekarang tapi nak mengawal minyak tu boleh la aku recommend.




Nexxxxxxxxtt!


AVENE Termal Spring Water

RM 30 (aku rasalah, sebab aku beli kat sana 6pound, aku x5, 30 lah gamaknya kot. tak survey lagi dekat sini berapa.. sorry kalau salah)

Oleh sebab si etude tu habis kat tempat orang, mana aku nak cari etude kat sana?. Makanya aku pergilah farmasi mengadu nasib.. dan disuruh mencuba Avene ni, nak jugaklah i spray spray kat muka nokss sebab taknak derhaka dekat kulit, uuuuuww!. 

Review:
Sangat best! 
1. Mekap stay longer
2. Kulit takkan berminyak
3. Boleh jadi refreshner as well, kadang-kadang tu aku lama sangat kat driving school bukan spray kat muka je, leher, tangan perut sume aku spray janji rasa fresh. HAHAHA.
Pernah termasuk mata, ingat ke aku bakal buta.. eh tak rupanya.. tak rasa apa apa.. kiranya kimia dia tak tinggi lah kan?

Cara pakai, selepas cuci muka, sebelum pakai face lotion/moisturiser hendaklah spray avene ni dulu, dan lepas pakai bedak, spray lagi sekali ini untuk blend mekap tu supaya ketepungan kegomakan tidak berapa nampak. ME SO LIKEY!


BIORE uv Aqua.

RM 25+
Sebenarnya sampai sekarang aku taktau apa fungsi sebenar biore yang satu ni, dah 3 tubes pakai padahal.. pasai dekat description dia korea habis, mana aku nak reti yang aku nampak SPF50+ ha yela tu sunscreen lah kot, ke make up base? ahahaha. eh ke face lotion yang mengandungi SPF didalamnya? Tapi yang pasti aku buat as face lotion sebab kulit aku ni nak jugak lembab-lembab tapi tak berminyak, siapa siapa yang ada masalah macam aku.. so this it is!!

Review:
Terlalu best best!
1. Sebab SPF tinggi, setakat ni kulit aku tidaklah terasa terbakar sangat, taktaulah psychology aku je yang lebih.
2. Texture sangat ringan
3. Melembab tapi tidak berminyak
4. Cepat absorb dalam kulit, tak payah tunggu lama untuk sapu bedak/foundation
5.Bau best!


Bedak Miyami (Cosway)
RM28
Aku dah bertahun guna bedak ni, aku tak suka berfoundation sangat sebab macam tak bernafas, tak natural je aku rasa, aku basahkan sikit sponge atau aku spray je dengan spring water tu, pastu aku dab dab siap, tapi kulit sensitif macam aku, even aku dah hari hari basuh/beli sponge nanti akan naik jerawat atas perbuatan aku ini.Melainkan aku pakai foundation baru lah nak elok kulit aku takde tumbuh apa-apa berbulan lamanya. =.= whyy
Bedak miyami ni yang kalau pergi surau 6/10 kaum hawa menggunakannya,

Review
1.Tahan 4-6 jam, atau lebih bergantung pada kulit.
2.Ada 3 tones sahaja
3.Medium-Full Coverage, juga bergantung pada jenis kulit, kalau aku ni berlubang sana sini takdenya nak betul full.



REVLON Color Stay

RM60+ kalau ada promotion, RM48 dah dapat tak silap

Buat masa sekarang aku tak pakai sebab aku tak kerja, malas nak perabih duit mak. Tapi highly recommended for ladies who need extra coverage for your skin. But, kalau awak kulit berminyak beli untuk oily skin lah ye, jangan salah beli! ada dua optiopn, baca betul betul! 

1. Sangat "stay" lama. sampai malam pun mekap macam takde apa-apa. 
2. Sedikit berbau =.=
3. Botol dia tube, so everytime nak guna kena tuang dekat atas tangan sikit
4. Sangat pekat, kalau nak pakai kena basahkan sponge sikit, dab foundation sapukan dekat muka.
5. Kulit takkan nampak berminyak.
6. Setakat parut jerawat boleh kasi hilang munyaa. :)




Semua products ni lagi bagus kalau pakai sekali, tapi takpe je pakai dengan brand yang korang lagi selesa kan, Saja nak share sebab selama hidup ni sangalah susah untuk aku cari barang yang sesuai dengan kulit, lagi lagi berminyak ni, tak best kan pergi lunch dengan officemates rasa muka melekit-lekit. Pastu sibuk nak touch up dah touch up nampak lagi bertepung. Hmm


Ini gambar masa aku pakai Avene, Colorstay, Miyami, tapi dah berfilter lah pulak dah kan.

So gambar ni pun dah tak berapa jujur.Kenapalah filter tu tak tolong betulkan tudung ke ha. 
Ha, ini takde filter takde edit apa-apa. Boleh la click kalau nak zoom tengok my skin. >.<


 tapi oklah.. see u again!




Tuesday, July 23, 2013

Ramadhan si Musafir

Assalamualaikum, hai semua! selamat barpuasa kawan2 ye!
Izinkan saya berkongsi secebis pengalaman yang saya lalui bila di negara orang, mungkin kalau macam student yang dah bertahun2 di perantau apedehal kan, tapi 3 bulan di benua orang sedikit sebanyak membuka mata saya untuk mengenali diri saya, teman2 rapat, persabahatan, dan macam2 lagi. berpuasa di negara orang selama 18 jam lebih bukan benda yang senang untuk aku, nak pulak sekarang summer, pernah mencecah 32 celcius, mungkin orang kata eleh panas london, panas malaysia lagi. NO. panas dia lain macam sangat, pada aku lagi teruk, kulit terbakar terus, macam matahari direct kena kulit kau, rasa nak sembunyi tangan mana2 kulit. Kalau dekat Malaysia selamba je aku senseng lengan bagi kena angin. Macam ni panas,



 Aku (kejap saya kejap aku kan, ah lantak.) nak share beberapa cerita mengenai pandangan terhadap agama kita dia tempat orang ini. Sebelum aku fly lagi, aku pesan dekat mak, jangan risau semua akan ok, orang putih baik je sebenarnya, orang melayu pun tak semua baik. Because she was worried bout the.... u know benda yang jadi dekat amerika, ehemmm. Aku pesan these countries are different, diorang tak diskriminasi sangat. blabla pendapat aku masa tu aku lontarkan dekat mak taknak bagi mak risau sangat.

 Dan sesampainya aku kat London aku terpegun dengan cashier staff diorang yang akan greet like "hello young lady, are u ok?" atau "hi, good morning" dan kebanyakkannya selepas membuat pembayaran mesti ada "thank you, have a nice day!" Kalau berselisih bahu antara satu sama lain, terlanggar ke, mesti akan cakap "Excuse me, atau i'm so sorry" tak semua, tapi kebanyakkannya lah... hey suka lah kita orang panggil young lady!

Dalam tak sampai sebulan aku kira, masa aku naik tube untuk ke campus,

aku perasan orang dalam train ramai baca paper yang free di beri tiap2 pagi tu, aku buat taktau je, dan orang depan aku letak paper dia sebelah seat yang takde orang duduk, dan kawan aku ambik baca la macam biasa. Rupanya kecoh pasal seorang lelaki kulit gelap yang beragama islam, membunuh orang secara random dan polis dia somewhere dekat sini lah. Dan lelaki tidak betul itu siap cakap itu suruhan Allah dan Allahuakbar macam2 lagi. Sebagai orang islam yang tak suka masuk campur benda2 pelik macam ni, of course aku dan kawan2 tak suka, sangat tak suka, dalam hati masa tu kenapalah jadi macam ni waktu ini, sebelum ini tak pernah isu macam ni terjadi punn. Dan aku ingat lagi petang tu kitorang balik dari campus masa naik tube, orang pandang kitorang pelik, sumpah aku cuak, pada masa yang sama aku nak je cakap dengan diorang aku takde kaitan pun dengan semua tu.Amat teramat sedih bila orang fikir agama kita bertentangan dari apa sebenarnya kita, kan? 2 kali weekends jugaklah aku tak keluar rumah sebab isu tu, takut sebab ada juga dengar orang putih revenge dengan pukul perempuan muslim dalam tube lah. Dan yeah, ada masjid berdekatan sini dibakar, ada jugak cerita orang serang masjid. Semuanya berita tak enak. Yang buat aku sedih sampai beberapa bulan jugakla aku kurang friendly dah dengan local. Rasa bersalah ke apa tah taktau nak gambarkan.


 Ini cerita yang aku nak kongsikan, Sehari sebelum puasa, aku ke Pret Manger, sebab lambat ke campus confirm breakfast dah habis, aku ambik sandwich yang aku baca dekat bakul tu "tuna" so okaylah nak layan tuna sandwich, memang habit selalu akan baca ingredient untuk check ada alcohol tak, ada bab1 tak, tapi hari tu macam yakin betul pulak, masa nak bayar cashier staff perempuan, cakap

 "this is ham, u cant eat this, u want me to take tuna for u miss?" aku terkejut lah sebab aku tersalah ambik, mungkin ada orang lain tersalah letak dalam bakul lain ke. Kalau aku berhati jahat dan aku beragama lain apa aku kisah orang agama ini dan itu nak makan benda haram ke tak kan? dan aku pun cakap thanks berulang kali dan dia menjawab

"its ok, next time u can just ask us, dont worry .. btw its ur fasting day tomorrow rite? eat well for today, will you?"

 dan aku senyum sambil terharu jugaklah.



Hari kedua berpuasa, aku dan kawan naik double decker, suka sangat duduk upper deck, lepas tu nak depan pulak tu, nak feeling terbang konon, pui. Kebetulan tempat favorite tu memang kosong, side sebelah pulak ada seorang english man baru nak bukak wrap sandwich(i guess) dengan air, baru je kami melabuhkan punggung, terdengar suara;
 "sorry guys, are u fasting?"
 -yes we are 
"oh its ok, i will eat at the back" 
-its okay, we get used to it already, its okay, just eat here, we dont mind 
"no no no i cant do that, i cant eat while ur stomach's empty, i will sit at the back, i understand" 
terharu lagi. Tak tahu la macam mana nak cakap bila ada orang bukan seagama dengan kau hormat kau perut kosong dan makan sorok-sorok tak bagi kau nampak sebab dia kasihankan kau, aku ni tak boleh puasa selamba je togok air depan kawan aku yang puasa (shame of me). Malu sangat.

Nimrod Road,Furzedown London 9:15PM

 Hari ketiga berpuasa, event dekat campus lambat sangat habis, aku dah kerap menjeling ke arah jam, hm pukul 9 malam dah, padahal 9 malam London tiadalah kelam langsung, ala-ala petang pukul 4 macam tu je, azan dekat application henfon dah bunyi pukul 920pm, sesampai Camden, rasa nak grab jugak untuk berbuka, singgah di kfc nak order, sorang lagi local tak bagi aku beli sebab dia kata aku kena puasa, sentap mak nokk takkan mak nak puasa 24jam. dah aku kena terangkan macam-macam dekat dia. Kau bayangkan ayam dah menari-nari depan mata belakang kaunter tu, masa yang sama kena argue dengan staff yang waktu tu dah iftar timing, berpeluh lah jugak mencabarnya. Akhirnya, dapatlah isi ayam menjejak ke tekak ku.


4-5 hari  kemudian,  Inductor cooker kami rosak, dah report maintenance pun macam lambat sangat, terpaksalah membeli juadah..makanya jejaklah kali kami ke Sainsbury's kedai groceries berdekatan, tengah dok baca igredients, ada seorang lelaki seakan macam marah kitorang beli makanan (berdasarkan kes di KFC) aku tunjuk botol air yang aku sempat grab masa berbuka menunjukkan suda waktu berbuka. Lepas tu lelaki tadi beria-ria ajak kitorang ke pintu belakang market tu, debar jugak kalaulah dia ni jahat nak buat apa- apa boleh je, tapi kenapa sebelah lagi hati yakin je. Langkah kami ikutkan saja mamat tadi, dan pintu dibuka terbau makanan. WAHHH. Lelaki tadi jugak merupakan seorang muslim dan dalam bilik tu ada lagi 4 orang, bila aku tanya asal mereka dari Bangladesh, Turki, Arab. Diorang yang kesemua lelaki ni ajak kami yang dua orang perempuan ni berbuka sama, cedokkan lauk, letak popia, samosa, (u know portion orang arab macam mana kan) nak meletup jugaklah perut aku haha, nak menitik jugaklah air mata aku bila ada orang seagama di tempat yang jauh dari keluarga ni care, dan masakan tu dimasak oleh isteri diorang, popia dia superb sedap. Yang best siap dapat tapau, boleh buat sahur. Kalau aku bawak camera masa tu nak jugak aku rakamkan moment yang takkan aku lupa. Aku doakan hidup diorang kat sana aman dan diberkati Allah.


Dan hari ini aku dok tengok Buletin Utama sisipan cerita pasal ada gerai dibuka untuk orang tidak puasa bertajuk "penjawat awam juga ditangkap". Soalan aku, kenapa orang bukan islam boleh concern kenapa tidak kita? well kalau dengan Allah pun tak malu, inikan pulak setakat manusia. Ye dak? why man?

 Alhamdulillah, bila merasa tempat orang sangat panas, berpuasa daripada pukul 2pagi sampai 930malam, syukur aku lahirkan, Semua umat islam, silalah puasa bukan selalu pun wajib, kasi perut rehat sambil beribadah kepadaNya. Tak susah man nak buat baik, kalau nak buat jahat kau kena terhinjut-hinjut, sorok-sorok masuk kedai nak fikir nervous lagi, plan kena baik, lepas makan nak kena cover tak bagi nampak nasi kat gigi, susah wei. Apa kata buat je benda yang dah memang tentu-tentu tak salah, kalau ikhlas pahala pun dapat.

Cerita aku, jangan judge siapa-siapa, dari segi agama, bangsa, umur,dan pendapat. Hormat semua orang. Jaga diri!

Wednesday, February 20, 2013

How the bang hairdo turned to mammoth hairstyle.

Aku merupakan spesis yang cepat bosan, aku tak sukakan routine bla bla bla..sama jugak dengan halnya tentang rambut, aku tengok cermin haih bosannya rambut aku, macam loser. Pegi toilet lalu depan cermin "loser loser loser" pegi dapur lalu cepan cermin "ure boring!" macam cermin tu mengutuk ngutuk haku. Somehow macam rambut orang demam.

Emak selalu suruh aku potong rambut sebab aku spesis migraine, lalala. Jadi aku decide nak potong rambut style yang dah lama aku tinggalkan.




Oleh sebab aku perasan comel kecik kecik dulu, aku fikir aku sekarang pun comel kononnya, aku teringin lah nak buat rambut macam ni walaupun bantai kena gelak dengan mak dan akak aku, diorang kata "wei hang tu bukan budak budak lagi nak buat rambut macam tu" but... Anne Hathaway buat kot. (pftt)


Namun begitu, budak perasan berlutut hitam yang tak sabar berpenampilan baru ini memutuskan untuk memotong sendiri, dahla amatur berharapkan si cermin, tulang 4 kerat, dan mata yang tak berapa nak celik atas sebab sepet.


*Depan cermin*

Potong sikit-sikit.

Potong lagi..
Sikat

Ok dah nampak dah comel sikit

Eh my face suits bang hairdo lahh!
Ok berkeyakinan lagi nak teruskan guntingan

Potong
Tutut mata, rambut masuk, Alamak
Lagi

Samakan, bukak mata sebelah
Eh tebalnya belah atas ni
Potong lagi

Trim trim
TRIMMM


dan hasilnya...
It's cute for a mammoth or cartoon character, but not for human....

obviously.

Now cermin jerit "U TO THE G TO THE L TO THE Y."
Keluar toilet, malu malu.

Tuesday, February 19, 2013

Awak tiada humanity ke?





Baru baru ini ada dua berita yang menyakitkan hati aku, 1. Kes budak kena lambung dek amah, 2. Haiwan di Zoo Melaka diracun. Diracun bukan keracunan makanan dan kena lambung tu bukan macam kau lambung budak acah aca kasi dia gelak tu, dia hardcore punya. Dalam kepala aku, kau orang ni takde belas kasihan ke? takde perasaan langsung?



Tak kisahlah baby tu poo poo banyak, lalu amah geram dan lambung lambung baby tu, or dia marah dekat parents baby tu or apa-apa lah, budak sebesar tu logik ke nak berdosa dan berbuat dosa dekat amah tu? the baby's innocent kot. Atau kau.. gila? Aku taktau pulak ada orang sanggup hempuk hempuk macam tu sekali, macam tak boleh bayangkan macam mana budak tu selak menangis sakit, aku tersepak batu pun sakit kuku 2 hari ini budak kecil, kena hempuk? banyak kali pulak tu. ERHHH. Taktaulah apa perasaan mak ayah budak tu, mungkin retak hati diorang, sape tak sayang anak oi.


sampai hati ke?

Kedua, aku tak pernah lah pulak tengok kuda atau beruang berbuat aniaya, curi gf/bf orang ke apa. Yang kau pergi racun diorang buat apa? bodoh enough? dahla aku bias terhadap kuda dan beruang yang comel, how could you!. Kucing aku mati pun aku dah taubat taknak bela kucing sebab trauma tak sanggup kehilangan, taktaulah how do you have the guts nak meracun binatang yang baik, comel, manja, gagah. That is mean.



Kita ini manusia walaupun kita dikatakan sebagai sebaik baik kejadian sehingga mendatangkan cemburu para malaikat, janganlah terlalu ego di dunia ini sehingga kau menzalimi ciptaanNya yang lain termasuk babi atau anjing, pada aku.. kita tak berhak pun..kita semua hambaNya, tak berhak menzalimi sesiapa.

Bila fikir balik, kalau anak kandung pun kau rogol, ajak share dadah sekali, inikan pulak setakat nak bunuh binatang, nak bunuh anak orang kan? kan? dasar manusia.

Sunday, February 17, 2013

(Resepi) Cara-Cara Membuat Puding Jagung









Sepatutnya tajuk dia


CARA CARA MEMBUAT PUDING JAGUNG GAYA FAMILY SAYA

ah presentation OUT!

Memandangkan cuti sem aku dah nak habis, jadi bila dah berjanji harus ditunaikan..bila orang mintak resepi senang rasa serba salah nak tunjuk sebab hey aku pun sedang belajar nak menunjuk pandai, pui. Ada lagi 1 resepi aku hutang orang; pizza. Tapi takpe aku tunjuk yang ini dulu lah..

Anyway ini just a share, benda sedap harus dikongsi bersama, kalau gemuk pun kita gemuk bersama-sama, right right? (gaya Ted Mosby) =P

Puding ini aku tak guna santan, pertama aku malas nak kopek santan, belah kelapa dan mesin. Kedua aku kurang gemar bau santan macam tak berbaloi je semua usaha terebut untuk bau santan yang kurang enak (pada tekak aku), Ketiga im on diet! haa walaweh.. tu pun kalau ada orang nak percaya lah. ahaha coughcoughcough

Ini antara bahan-bahan yang diperlukan? barang barang murah je. Adalah diingatkan aku guna resepi 2 adunan sebab family aku besar, jadi biarlah semua merasa ye dak? kan kata tadi apa? gemuk bersama- sama. barulah keluarga bahagia! hahaha. Kalau korang nak buat sikit pandai pandailah divide ye. muahaha




2 cawan  Tepung  kastard
1 cawan  Gula
2 tin susu sejat
2 tin jagung
1 sudu kecil garam
Pewarna kuning (jika perlu)
2 1/2 tin air   (guna tin susu sejat)


First and foremost sediakan besen or periuk or apa apa lah yang kau rasa boleh menampung semua bahan di atas..
Okay, here we go.. taruk gula dan tepung kastard dan stir.



Masukkan jagung, kacau kacau

Masukkan susu, kacau kacau, garam sikit



Masukkan air kacau kacau

Sampai sebati takde ketul ketul, panaskan kuali dan masukkan semua dalam kuali. See senang kan?
Here the kesabaran part, gunakan api yang sangat minima supaya takdela cepat masak lepas tu berketul ketul nanti korang gelabah pastu jadi puding hangit berketul manja.


masukkan pewarna kuning telur (option)

Sepanjang proses di atas api haruslah korang kacau kacau kacau kacau sampaaaai dia jadi pekat, thick macam ni..masa ni kau nak rasa, rasa lah kalau kurang garam tambah la sikit, ikut keselesaan tekak masing masing nyah.




Kacau kacau kacau.. kalau lenguh kacau tukar lah tangan tu pun nak aku ajar, senaman lengan sekali sekali nanti kan kita nak top up dengan kalori puding jagung, apa salahnya senaman tangan dulu.

u see the volcano? plupp plupp



Macam mana nak tau yang puding ni dah betul betul ready? bila dia betul betul pekat dia akan menghasilkan volcano tanpa larva, dia macam plupp plupp plupp, makin lama makin besar & banyak volcanos dia.. then tutup api and get em readeeeeh!! sejukkan before masukkan dalam fridge, dan serve!



sorry iols takde gambar serve sebab semua orang terkam pastu tadaaa licin. 

Ok. Dah siap. senang kan. hihihi.  ok selamat mencuba!

note: terlebih air boleh menyebabkan puding korang lembik sampai kena pakai sudu, terkurang air jugak boleh buatkan ia terlalu keras. so use ur motherly instinct! :P

note lagi: kalau nak pudding lebih berkilat, letak sikit 1 sudu tepung jagung, tapi boleh lebihkan air sebab tepung jagung memekatkan mixture

sekian, terima kasih.

Saturday, February 16, 2013

24 is very sweet and cute and loveable and nice

Aku ini dah lama nak type, aku tulis aku delete..aku tulis lepas tu aku takut melukakan hati siapa siapa aku delete, aku tulis lagi lepas tu aku macam tiada idea aku delete.

Sambil aku mendengarkan bahasa Korea berlagu lagu yang aku tak faham sepatah harom pun, aku layankan beautifulnara, mencari informasi terkini, pftt.

Dan aku terperasankan comment ini...


tua? tua? kenapa tidak sedikit menjaga hatiku ini. sobs*tarik selimut*

Monday, January 21, 2013

Air Asam Mencicah

Hai. saja nak tulis cara-cara membuat air asam mencicah. Aku pun tak tau betul ke tak tajuk tu, tapi kalau aku cakap kat mak "mak buat mencicah jom" tula benda yang mak aku buat, so benda ni kita nak panggil apa? sos?kuah? aku panggil air asam je la. Ada lagi satu pesen air asam, orang makan dengan lauk macam ikan goreng/bakar, daging rebus/salai.. ha orang kedah punya resepi la ni, negeri lain panggil apa aku taktau.
Lagi satu saja je aku nak buat entry jugak sebab nanti aku duduk jauh-jauh dengan mak, boleh aku buat sendiri takde la tunggu cuti sem baru nak buat. Wait. selama ni memang aku taktau buatlah? yup! mesti rasa tak sama dengan mak aku buat, aku pun tak tau apa pasal.


  • Cili
  • Belacan
  • Asam Jawa (yang basah tu)
  • Garam
  • Gula
  • Kicap(option)
  • Air (sikit je, cair sangat tak best)


mihihi. kalau masuk masterchef confirm out dah markah presentation


Kau tenyeh je cili tu kalau nak power lagi kau tumbuk la, tapi aku tak sanggup pedas sangat walaupun aku makan pedas, aku picit-picit je dengan sudu hewhewhew.. letak belacan, garam, gula, kicap, dah air yang dah masak, lepas tu kau letak asam jawa, kau kacau je semua tu, pastu kau rasa kalau kurang masin kau tambah la garam lagi. hahaha. entah hapa2 nak bagi resepi pun.

Aku punya suka air asam ni, sampai cicah dengan sengkuang pun takpelah.. timun pun jadi! kalau tak dapat mempelam mangga. Okay dia gini.. mencicah sedap dengan


google bagi.
  • Mangga
  • Sengkuang
  • Epal Hijau
  • Timun
  • Jambu air/batu
YUMMMMMMMS!



Okay dah kecur. gotta go! makaaaaaaaan! =D

Thursday, January 17, 2013

Bila Kawan Bernikah, Brainwashed Diri Sendiri

Dalam sekitar awal 2013 ini, dua orang sahabat baik aku yang terrrrrapat sekali sudah dan bakal mendirikan rumah tangga. Lepas tu aku membuat perhitungan umur aku, wey aku dah 24 kot. 23 tu rasa muda jugalah lagi.. macam awal-awal remaja giteww, tua ni tua. Dan disebabkan birthday aku pada September, aku membuat kesimpulan "im not 24 yet till my birthday". So kalau sape-sape tanya umur aku, aku cakap "Januari2013-September1989" tu pun aku dah discount sikit tarikh lahir aku.





Memang tak kisah pun when it comes to Jodoh topic kan, takpelah jodoh dia dah sampai, tapi kami perempuan-perempuan ni memang kisah sikit siapa kahwin awal dan tidak. Hahaha. Eh bukanlah berlumpa-lumba siapa kahwin awal tu hot ke mende, tapi perasaan dah tak dapat lepak, tidur sebantal, gurau-gurau, feeling gadis-gadis jalan ronda-ronda times square beli palazzo murah, teka berapa callorie dalam coffe starbucks, kilat kuku sama-sama, gosip, berenang dan gurau-gurau di pool, benda yang sanagt value nak buat lah masa masing-masing single.. yang kau boleh cerita kat cucu kau nanti
 "nenek dulu swimming sambil menari sebelah kaki je cu dengan bff nenek*coughcough* lekkk je."
ataupun 

"palazzo ni dulu pemes gilo baq hang, la ni ada balik ye cu..nenek salu nak beli 1 dengan bff nenek tapi sebab pungkoq besaq tak sesuai nenek nak pakai..  well nway, fashion is recycling that was what they told me dulu *coughcough*"

kata seorang nenek vogue kepada cucunya.


Ini sangat bertepatan dengan pepatah masa muda hanya sekali. #tetibe. Memanglah aku boleh buat benda-benda tu semua masa diorang dah nikah pun cuma limitasi terhadap aktivitasi menjadi terlalu tinggi. Takkan dia sibuk nak urus suami, masak nasi, menyusu anak aku sibuk nak ajak ukur Times Square kot!



Aku tak lama lagi



Hinshh hinsh. Dia macam aku dari planet lain ke apa bila aku bukak FB semua orang tayang anak, pergi jalan-jalan dan ada word "mak mentua" HAHAHA. Gosok mata aku masa nampak word tu ibarat "dunia apakah aku sekarang ni tinggal" okay tu a lil bit exaggeration but the feelings kinda similar. =P . Its like, waittt.. why kau orang tinggal aku sorang sorang ni! dan bila nak bergosip takkan aku nak gosip pasal rumahtangga kot which is not good, korang yang dah kahwin mesti tertinggal berita terkini aliran dunia masa kini kann? contohnya Siti Nurhaliza sekarang dah betul-betul bertudung, mesti korang taktau kan. hahahah #sedapkanhatisendiri.



Orang cakap Allah tu Maha Adil, Dia tinggalkan aku lagi sorang kawan baik yang tak kahwin dalam masa terdekat ini yang aku selalu jalan-jalan pergi ukur Alamanda, (boleh hari tu dia nak tengok Life of PI, dia pergi cakap "nak tengok cerita harimau dalam sampan dekat akak jual tiket) =.= tapi takpe.. Alhamdulillah. Kalau budak ni nikah jugak, aku duduk dalam rumah je lah layan kucing. HAHAHAH. HI Fifi bebo! Tinggallah sorang yang teman aku tidur malam-malam dekat hostel lepas ni,






Anyway, to KinahMyLove, dan Dylot, selamat berkhidmat  sebagai isteri, Engkauorang bakal menjalankan salah satu tanggungjawab yang mendekatkan korang ke syurga insyaAllah. Amin.


Aku rasa nak tukar Baju Kurung Baby Blue kepada Nenek Vogue lah. *tantrum* 

Wednesday, January 9, 2013

Taksub Fenomena

Tak kisahlah kau meminati siapa-siapa pun dalam dunia ini, hindustan, kpop, mpop, pop pop, pendakwah, penceramah, ahli politik,  jangan sampai terlalu taksub sampai kau memuliakan sangat mereka-mereka, seperti mereka tiada langsung salah, sentiasa betul, tiada masa silam, tiada perbuatan yang berdosa bakal dilakukan, in fact kau anggap mereka-mereka itu maksum, sampai harus kau nak berdebat, hukum hakam tiba-tiba ditolak ketepi, hadith ape tah lagi. Yang pasti penceramah agama lebih mulia dari aku lah. #tetibe



Aku tak pasti memang adat di Malaysia mudah taksub ke apa. Lepas satu satu, dulu masa aku kecik-kecik, semua pakat duk puja hindustan, semua benda nak di Kuch Kuch Hota Hai, sampai jadi Kuch Kuch Hotak Hang, semua nak hidung macam Shah Rukh Khan lepas tu jeles dengan Kajol sebab Kajol salu kena peluk denga SRK, debate sape lagi hensem between 3Khan tu, dan berbagai lagi, sampai beli kad-kad nama RM3 dapat doblas keping gambar Amir Khan kenyit mata. *sigh*

Lepas tu masuk era Indonesia, Kris Dayanti bawak lagi Menghitung Hari, blabla, sampai depa nak bawak masuk lagu apa pun kita terima je, padahal lagu kita nak bawak masuk sana siap kena tukaq bahasa lagi, apakah pengkhianatan ini?!, Tak lama semua orang Melayu speaking indo, takpelah tak kisahlah kan. Menonton Sinetron, pakat berebut depan tv nak tengok Bawang Putih Bawang Merah, esok dekat sekolah cerita pasal kejahatan Rika Sumanto, bukan main lagi tunggu beratus episodes, begitu gigih padahal semua tu mimpi je, cis tahi betul.

Era cerita HongKong/Taiwan pernah datang sekejap, aku tak ingat tajuk-tajuk cerita yang best, petang-petang aku dok tunggu cerita polis-polis lah, bomba-bomba lah, ada cerita zaman Dinasti itu Dinasti ini, ikat rambut tinggi-tinggi, naik kuda. AWWW!. Aku mesti angkat kain kat ampaian awal-awal sebab taknak miss sikit pun cerita tu, sampai aku tengok sorang hero tu kan sampai hati aku berdebar-debar habaq hang, tak guna betui! nasib baik masa tu Google belum diperluaskan lagi, kalau tak aku dah kawen dah kot dengan mamat tu, =.='

Kemudian era Filipina punya drama, tapi sekejap je.. Pangako Sayo, Sanay Wala Nang Wakas, Jericho apetah semua perempuan bergedikkan, aku pun taktaula tang mana hensemnya, aku tengok Afdlin Shauki lagi hensem kot.. tapi Kristine Hermosa tu lawa pernahla jadi lesbian crush aku. HAHAHAHA. Tak.. aku tipu je, bila tipu kena letak HAHAHA caps lock. tahu?

 Winter Sonata, Autumn In My Heart tv3 bawak masuk seingat aku, petang-petang. First time aku dengar suara 'Korea' i mean bahasa mereka, tapi aku kena gelak dengan abang aku sebab aku kena tipu sebab sebenarnya suara tu dubbing kepada bahasa Mandarin/Cantonese!(macam mana aku tak perasan!). Dubbing adalah benda paling tak cool dalam dunia kot!. Daaan,  Korea suntik dengan lagi unsur hiburan comel-comel, cool, (konon) masa tu ada Wonder Girls, Nobody Nobody But You!(buat gaya tangan) datang, SNSD, Super Junior, entah siapalah lagi, sampai ke hari ini.

SNSD kat Malaysia hari tu 

Semua ini fenomena, lepas satu-satu kita tinggalkan dan beralih pada yang baru.. Kau puja, buat fan war sampai menidakkan langsung benda lain, benda lain selain yang kau minat semua tak elok, yang kau minat tu lah yang paling awesome, terbaik, the best dan nak orang lain suka apa yang kau suka jugak, kalau tak semua itu salah. Nak minat boleh, tapi jangan sampai mendewakan, please lah!  jangan sampai lagha,  dan kau terlupa sekejap siapa Tuhan.



NigaHiga buat kelakar.


anyoyoyo omey omey.

Sekian terima kasih.